Zdrowe, pyszne i proste placuszki owsiane i bananowe to świetna opcja na śniadanie. Do ich zrobienia wystarczą tylko dwa składniki: płatki owsiane i jajko lub banan i jajko. Przepis można oczywiście modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę. Dobrymi dodatkami do takich placuszków są: otręby pszenne, otręby owsiane, siemię lniane. Można też dorzucić do nich dodatkowe owoce mrożone, takie jak na przykład maliny.
Czym słodzić placki owsiane?
Placki w wersji z bananem są bardzo słodkie – nie musimy dodawać do nich dodatkowych słodzików. Jeśli już chcecie posłodzić czymś takie placuszki to lepiej używać naturalnych zamienników cukru, takich jak: syrop z daktyli, miód czy syrop klonowy.
Jak zrobić placki owsiane/bananowe?
Sposób przygotowania każdego rodzaju placków jest podobny – po prostu dokładnie mieszamy wszystkie składniki, po czym smażymy na suchej patelni lub na oleju kokosowym/maśle klarowanym. Ja zawsze smażę placuszki na oleju kokosowym – nabierają wtedy pysznego kokosowego aromatu.
1. Placki owsiane – przepis podstawowy na 1 porcję:
1 jajko
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
2. Placuszki bananowe – przepis na 1 porcję
1 jajko
1 banan
Banana ugniatamy widelcem na gładki krem, mieszamy z jajkiem, smażymy i gotowe. Na filmie poniżej możecie zobaczyć przygotowanie tych placuszków i sposób podania. Polecam!
2-Ingredient Flourless Banana Pancakes2-ingredient flourless banana pancakes and berry compote anyone can make.
Posted by Spoon University on 9 styczeń 2016
Placuszki doskonale smakują z domowym masłem orzechowym :-)
3. Placuszki z siemieniem lnianym i bananem – przepis na 1 porcję
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka siemienia lnianego
1 jajko
1 banan
Banana rozgniatam i łączę z jajkiem. Płatki owsiane i siemię lniane mielę w młynku do kawy i mieszam z pozostałymi składnikami. Z tej porcji wychodzą 3 średniej wielkości placuszki, którymi naprawdę można się dobrze najeść.
4. Placki owsiane z borówkami – przepis na 2 porcje
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki niskotłuszczowego twarogu (dobrze sprawdzi się serek wiejski)
2 jajka
1 szklanka borówek amerykańskich
Jajka, płatki owsiane i twarożek blendujemy na gładką masę. Można też zmielić płatki w młynku, dodać jajka i twarożek, wymieszać. Do gotowej masy delikatnie dodać borówki. Smażyć na patelni około 3 minut z każdej strony.
Podsumowanie
Bardzo lubię jeść śniadania na słodko, a takie placki sprawdzają się świetnie jako pierwszy posiłek. Są nie tylko bardzo sycące, ale i zdrowe. Dzięki dużej zawartości błonnika placuszki owsiane zapewnią na długo uczucie sytości. Jeśli dodamy do nich owoce będą doskonałym źródłem witamin. Gotowe placuszki warto jeść ze świeżymi owocami, można je też posypać kakao, cynamonem, płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi – kombinacji jest naprawdę dużo. Placki można też polać jogurtem naturalnym – będą wtedy bardziej sycące. Placuszki smakują też świetnie polane odrobiną syropu klonowego.