Dziś na blogu ciasto dla wszystkim miłośników owoców sezonowych – tarta z borówkami. Jagody i borówki to doskonałe źródło składników mineralnych i witamin, a dodatek orzechów nerkowca wzbogaca ten deser w dobre tłuszcze. Tarta składa się z trzech części – orzechowego spodu, warstwy z kremem z nerkowców i świeżych owoców. Wszystko to łączy się ze sobą tworząc pyszny letni deser. Słodzikiem tej tarty z owocami są daktyle – nie ma w niej zatem ani grama klasycznego cukru. Używałam świeżych daktyli, wiec nie moczyłam ich przed użyciem – jeśli jednak korzystacie z suszonych owoców to wcześniej lepiej jest jest namoczyć.
Składniki:
Na ciasto:
160 g migdałów lub orzechów pekan
40 gramów wiórek kokosowych
50 g płatków owsianych
3 duże daktyle
5 łyżek wody
Na krem z nerkowców:
1 szklanka namoczonych wcześniej nerkowców (130 g)
3 duże daktyle
pół szklanki wody
Owoce:
Około pół kg borówek
Sposób przygotowania:
Nerkowce przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą – tak przygotowane orzechy zostawiamy na minimum godzinę do nasiąknięcia. Jeśli macie więcej czasu nasączcie nerkowce w chłodnej wodzie na 4 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 150 C.
Ciasto: Migdały i płatki owsiane zmieliłam w młynku do kawy (mam taki najtańszy, podobny do tego) na drobny proszek. Jeśli macie robot kuchenny, to możecie pominąć ten krok i po prostu zmielić razem wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Ja po zmieleniu migdałów i płatków owsianych dodałam pozostałe składniki i zblendowałam całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt suche to dolewacie trochę więcej wody. Następnie wysmarowałam klasyczną dużą formę do tarty (28 cm) łyżką oleju kokosowego, położyłam papier do pieczenia i na nim cienko wyłożyłam masę na ciasto do tarty. Wstawiłam ciasto do piekarnika i piekłam przez 10-15 minut do czasu, aż nabrało złoto-brązowego koloru.
Krem: W tym czasie przystąpiłam do robienia kremu z nerkowców – odsączyłam płyn, w którym moczyły się orzechy, wlałam trochę świeżej wody i blendowałam na gładki krem. Na koniec dodałam daktyle, aby krem był odpowiednio słodki i całość ponownie zblendowałam. Po wyjęciu ciasta na tartę z piekarnika poczekałam aż przestygnie i wyłożyłam na niej krem z nerkowców. Na kremie układamy świeże borówki i gotowe!