Będąc mamą, której dni wypełnione są w dużej mierze córką, ale i obowiązkami domowymi i pracą zawodową, zależy mi na tym, aby moje obiady były nie tylko pyszne, ale i pożywne. A co równie ważne – chcę, aby posiłki, które przygotowuję na co dzień, były szybkie do zrobienia. Najcześciej jem dania, które powstają w ekspresowym tempie, bo nie chcę tracić dużo czasu na gotowanie. W dzisiejszym wpisie mam dla Wam przepis na pyszny wegański obiad, który zrobicie bardzo szybko – przygotowanie takiego obiadu zajmuje około 15 minut. Zobaczcie mój przepis!
Wegański obiad w 15 minut – przepis
Składniki:
- 100 ryżu – możecie użyć dowolnego ryżu
- połówka małej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- pół szklanki gotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół dużego brokuła
Sposób przygotowania:
Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu – najczęściej jest to 12 minut. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki dania. Myję brokuły i dzielę na różyczki po czym gotuję na parze przez kilka minut.
Marchewki i czosnek obieram i kroję na pół, a następnie siekam w cienkie plasterki. Papryczkę chili również kroję na małe kawałki. Najczęściej używam papryczek razem z pestkami, ale jeśli chcecie, aby danie nie było mocno pikantne, to możecie oczyścić papryczki z pestek.
Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę z oliwek i dodaję papryczkę, marchewki i czosnek. Wszystko podsmażam na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję orzeszki ziemne i ciecierzycę i całość przyprawiam papryką wędzoną. Smażę danie na wolnym ogniu przez następne kilka minut. Na koniec przyprawiam całość odrobiną sosu sojowego.
Ugotowany ryż przekładam na patelnię i mieszam chwilę do momentu aż składniki się połączą. Wkładam całość do miski i na wierzchu układam brokuły i gotowe!
Podsumowanie
Jeśli uwielbiacie kuchnię roślinną, a do tego lubicie pikantne dania, to myślę, że mój przepis na szybki obiad przypadnie Wam do gustu. Bez problemu spakujecie też takie dane w pudełko, aby zabrać je do pracy. Taki obiad dzięki temu, że w przepisie jest ciecierzyca, zawiera w sobie roślinne białko, szczególnie przydatne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.