Jak przygotować pyszne i pożywne śniadanie, które będzie smakowało jak kremowy budyń? Dziś mam dla Was przepis na budyń jaglany z malinami. To wersja budyniu jaglanego bez mleka i bez dodatku cukru. Taki budyń możecie podać też dzieciom w ramach rozszerzania diety. Jak zrobić budyń jaglany z malinami? Mój przepis poniżej.
Budyń jaglany z malinami – składniki:
- 200 gramów kaszy jaglanej
- 2 szklanki napoju roślinnego bez cukru (np. mleko sojowe)
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki malin (można użyć malin mrożonych)
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
Budyń jaglany z malinami – sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypuję do małego garnka i prażę przez około 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat dodaję do niej wodę i napój roślinny (łącznie około 2,5 szklanki, tak aby wody i napoju było 2 razy więcej niż kaszy). Gotuję całość pod przykryciem do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą płynną część – zajmuje to około 20 minut. Do blendera wsypuję ugotowaną kaszę, maliny, 2 łyżki syropu klonowego i dodaję jeszcze pół szklanki wody. Blenduję na gładki mus na wysokich obrotach i gotowe!