Moimi ulubionymi warzywami w okresie zimowym są z całą pewnością buraki. Uwielbiam je pod każdą postacią – w formie buraczków podawanych na ciepło do obiadu i jako dodatek do sałatek. Niedawno odkryłam prosty przepis na pyszne burgery z buraków. To naprawdę jedne z najlepszych burgerów roślinnych, jakie jadłam. Zrobienie takiego dania jest trochę czasochłonne, bo najpierw trzeba ugotować buraki i ciecierzycę, ale przy odpowiednim rozplanowaniu działań nie zajmuje to bardzo dużo czasu. Lubię proste potrawy, a te burgery własnie takie są, bo jest w nich tylko kilka składników. Podaję je z sałatką z rukoli, której zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Polecam wszystkim ten przepis, bo to danie nie tylko pięknie wyglądające, ale i zdrowe.
Składniki na dwie porcje:
200 g buraków
100 g czerwonej cebuli
100 g ciecierzycy
30 g płatków owsianych
10 g pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Trzy podstawowe składniki potrzebne do przygotowania tych burgerów to: buraki, ciecierzyca i czerwona cebula. Buraki pieczemy w piekarniku. Najpierw dokładnie myję każdego buraka, a następnie kładę wszystkie z nich na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Buraki piekę w 180 stopniach przez około 60 min, czasem dłużej (ok. 90 min.), jeśli są duże. Wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia, obieram i kroję na małe kawałki.
W tym czasie przygotowuję ciecierzycę, którą dzień wcześniej namoczyłam w wodzie. Wylewam wodę, w której moczyła się ciecierzyca, płuczę wszystko, zalewam ponownie wodą i gotuję do miękkości (około 90 min.) – najlepiej robić to w tym samym czasie, w którym pieczemy buraki.
Kiedy buraki i ciecierzyca są już gotowe wystarczy przełożyć je do miski/blendera, pokroić czerwoną cebulę, dodać płatki owsiane, pietruszkę i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę, z której następnie formuję łyżką średniej wielkości kotlety.
Układam burgery na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piekę przez 30 min. w 180 stopniach. Burgery są gotowe kiedy ładnie przypieką się z zewnątrz. W czasie pieczenia burgerów przygotowuję ekspresową sałatkę z rukoli, suszonych pomidorów i oliwek. Zamiast rukoli dobrze sprawdzi się też świeży szpinak. Po wyjęciu burgerów z piekarnika układam je na talerzu, następnie dodaję dużą ilość sałatki i gotowe!
Do zrobienia tego dania zainspirował mnie przepis znaleziony na Facebooku – poniżej możecie zobaczyć filmik:
Baked Beetroot Burger
Posted by Proper Tasty on 28 styczeń 2016