AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Mój e-book
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Mój e-book
0
21K
  • Przepisy

Burgery z pieczonego buraka z ciecierzycą

  • agataberry
  • 22 lutego, 2016
  • 6 komentarzy
  • 2 minute read
Total
2
Shares
0
0
2

Moimi ulubionymi warzywami w okresie zimowym są z całą pewnością buraki. Uwielbiam je pod każdą postacią – w formie buraczków podawanych na ciepło do obiadu i jako dodatek do sałatek. Niedawno odkryłam prosty przepis na pyszne burgery z buraków. To naprawdę jedne z najlepszych burgerów roślinnych, jakie jadłam. Zrobienie takiego dania jest trochę czasochłonne, bo najpierw trzeba ugotować buraki i ciecierzycę, ale przy odpowiednim rozplanowaniu działań nie zajmuje to bardzo dużo czasu. Lubię proste potrawy, a te burgery własnie takie są, bo jest w nich tylko kilka składników. Podaję je z sałatką z rukoli, której zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Polecam wszystkim ten przepis, bo to danie nie tylko pięknie wyglądające, ale i zdrowe.

Składniki na dwie porcje:

200 g buraków
100 g czerwonej cebuli
100 g ciecierzycy
30 g płatków owsianych
10 g pietruszki (opcjonalnie)
sól
pieprz
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Trzy podstawowe składniki potrzebne do przygotowania tych burgerów to: buraki, ciecierzyca i czerwona cebula. Buraki pieczemy w piekarniku. Najpierw dokładnie myję każdego buraka, a następnie kładę wszystkie z nich na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Buraki piekę w 180 stopniach przez około 60 min, czasem dłużej (ok. 90 min.), jeśli są duże. Wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia, obieram i kroję na małe kawałki.

W tym czasie przygotowuję ciecierzycę, którą dzień wcześniej namoczyłam w wodzie. Wylewam wodę, w której moczyła się ciecierzyca, płuczę wszystko, zalewam ponownie wodą i gotuję do miękkości (około 90 min.) – najlepiej robić to w tym samym czasie, w którym pieczemy buraki.

Kiedy buraki i ciecierzyca są już gotowe wystarczy przełożyć je do miski/blendera, pokroić czerwoną cebulę, dodać płatki owsiane, pietruszkę i przyprawy. Całość blenduję na gładką masę, z której następnie formuję łyżką średniej wielkości kotlety.

Układam burgery na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piekę przez 30 min. w 180 stopniach. Burgery są gotowe kiedy ładnie przypieką się z zewnątrz. W czasie pieczenia burgerów przygotowuję ekspresową sałatkę z rukoli, suszonych pomidorów i oliwek. Zamiast rukoli dobrze sprawdzi się też świeży szpinak. Po wyjęciu burgerów z piekarnika układam je na talerzu, następnie dodaję dużą ilość sałatki i gotowe!

Do zrobienia tego dania zainspirował mnie przepis znaleziony na Facebooku – poniżej możecie zobaczyć filmik:

Baked Beetroot Burger

Posted by Proper Tasty on 28 styczeń 2016

Total
2
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 2
Podobne tematy
  • buraki
  • burgery
  • ciecierzyca
  • czerwona cebula
  • przepisy
  • rukola
  • suszone pomidory
  • szpinak
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Styl życia

Zmień życie zwierzaka dzięki akcji dlaschroniska.pl

  • agataberry
  • 18 lutego, 2016
View Post
Next Article
  • Zdrowe zakupy

Zdrowe przekąski i napoje roślinne z Rossmanna – mój test

  • agataberry
  • 24 lutego, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.