Uwielbiam proste i pyszne posiłki – dzisiejszy obiad właśnie taki jest! Frytki z batatów i buraków to danie idealne szczególnie wtedy, gdy mamy mało czasu na gotowanie. Do zrobienia tego obiadu potrzeba jedynie kilku składników. W ostatnim czasie robię to danie bardzo często i mimo to, nadal nie jestem znudzona. Polecam Wam bardzo połączenie batatów z burakami! Więcej na temat batatów pisałam tutaj.
Frytki z batatów i buraków
Składniki na 1 porcję:
1 duży batat
3 małe buraki
2 łyżki oliwy z oliwek
jogurt naturalny (u mnie kozi)
2 ząbki czosnku
sól do smaku
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewam do 180 st. C z termoobiegiem (lub 200 st. C w wersji bez termoobiegu). Bataty i buraki myję, obieram i kroję na podłużne części. Słodkie ziemniaki zawsze lepiej pokroić na trochę większe kawałki niż buraki, bo bataty szybciej się pieką i są bardziej miękkie. Całość układam na papierze do pieczenia, polewam oliwą z oliwek i posypuję solą. Wkładam wszystko do piekarnika i piekę około 30 minut, aż ładnie się przypiecze. W połowie pieczenia przewracam warzywa na drugą stronę. W czasie pieczenia przygotowuję sos czosnkowy – do jogurtu dodaję dwa zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz. Gotowe!