Dziś kolejny przepis na pełen składników odżywczych deser, tym razem z bananami w roli głównej. Banany to moje ulubione owoce i jem je niemal codziennie. Staram się zawsze mieć przynajmniej kilka bananów w kuchni. Niedawno pisałam Wam o wspaniałej książce Smakowita Ella, w której jednym z przepisów są właśnie banany w wersji pieczonej. Postanowiłam wypróbować taki sposób wykorzystania bananów, bo danie jest bardzo proste do zrobienia. Była bardzo ciekawa, jaki posmakuje mi taka wersja tych owoców. Okazało się, że to szybki, dziecinnie prosty deser, który świetnie smakuje. Przepis Elli lekko zmodyfikowałam posypując całość wiórkami kokosowymi. Połączenie rozpływającej się na owocach czekolady, wiórek kokosowych, cynamonu, słodkich daktyli i bananów sprawia, że deser jest doskonały – polecam!
Składniki na dwie porcje:
2 banany
6 daktyli
2 łyżki cynamonu
3 łyżki wiórek kokosowych
30 gramów gorzkiej czekolady (najlepiej z min. 70 proc. kakao)
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C (ew. 180 st. C z termoobiegiem). W tym czasie obierz banany, przekrój je delikatnie na połowę, aby ich końcówki pozostały połączone. Następnie posyp banany cynamonem, a w ich wnętrzu ułóż przekrojone na pół daktyle. Na koniec nałóż na banany połamaną na kawałki czekoladę. Owiń każdego banana w folię aluminiową i zapiekaj około 10 minut, do czasu aż czekolada się rozpuści. Przed podaniem posyp banany wiórkami kokosowymi.