Omlet owsiany to taki rodzaj śniadania, które uwielbiam! Omlety robi się bardzo szybko, a podane z owocami i serkiem robią wrażenie. Często przygotowuje różnego rodzaju omlety mojej córce. Dziś na blogu pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić omlet owsiany, aby był to pożywny i smaczny posiłek.
Ile kalorii ma omlet owsiany?
Omlet owsiany to danie, które ma stosunkowo mało kalorii. Kaloryczność jednej porcji bez dodatków to około 330 kcal. Z tego powodu omlet owsiany możecie jeść na śniadanie lub na drugie śniadanie. Omlety świetnie sprawdzają się też na podwieczorek lub kolację. Omlet zawiera też w sobie dużo białka, a więc jest pożywnym posiłkiem.
Jak zrobić omlet owsiany na słodko?
Potrzeba niewielu składników, aby zrobić omlet owsiany. Ja lubię robić omlet na bazie mleka roślinnego – w tym przepisie użyłam mleka sojowego. Płatki owsiane, jakie dodałam do swojego omleta to płatki owsiane górskie zblendowane na mąkę. Możecie też użyć płatków owsianych błyskawicznych lub płatków owsianych górskich namoczonych przez pół godziny w wodzie lub mleku. Jeśli chodzi o jaja to najlepsze będą te w wersji ekologicznej – z oznaczeniem zero. Naturalnym słodkim smakiem w tym omlecie jest banan.
Omlet owsiany – składniki na 1 porcję:
- 2 jajka – osobno żółtka i białka
- 2 łyżki płatków owsianych górskich zblendowanych na mąkę
- 2 łyżki mleka roślinnego – u mnie sojowe
- pół dojrzałego banana
- do smażenia – łyżeczka oleju kokosowego lub łyżeczka masła
Sposób wykonania:
- Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodajemy żółtka jaj, płatki owsiane, mleko i banana rozgniecionego na mus. Całość delikatnie mieszamy.
- Na patelni rozpuszczamy olej lub masło. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię.
- Smażymy z jednej strony kilka minut na średnio rozgrzanym palniku do czasu, aż omlet nabierze złotego koloru. Przewracamy omlet na drugą stronę i czekamy aż druga strona również się ładnie przypiecze.
Wskazówka – przy obracaniu omleta warto nałożyć na patelnię duży talerz lub pokrywkę i obrócić patelnię razem z talerzem, tak aby omlet znalazł się na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy omlet z talerza na patelnię i smażymy z drugiej strony. Takie obracanie omleta gwarantuje to, że się on nie rozpadnie w czasie obracania.
Omlet owsiany na słodko – dodatki
W roli idealnych dodatków do takiego omleta sprawdzi się: masło orzechowe, serek twarogowy bez cukru (np. Bieluch), świeże owoce. Omlet owsiany można polać też odrobiną syropu klonowego. Ja do takiego omleta dodałam pokrojone w kawałki mango i banana. Całość posypałam cynamonem cejlońskim.