Czasem mam wrażenie, że w kwestii robienia koktajli próbowałam już wszystkiego, ale nagle pojawia się nowa inspiracja i tworzę kolejny pyszny i pełen wartości odżywczych przepis. Jak pewnie dobrze wiecie, uwielbiam koktajle z bananami i awokado, a zatem właśnie taka baza często ląduje w moim blenderze. Do dzisiejszego przepisu na koktajl zainspirowała mnie receptura na koktajl z książki o tematyce związanej ze zdrowym stylem życia, a mianowicie – Piersi. Poradnik każdej kobiety. Recenzja książki z pewnością pojawi się niebawem na blogu, a w międzyczasie chciałam podzielić się z Wami przepisem na koktajl wzmacniający z superfoods. Będziecie zaskoczeni, bo superfoods w tym koktajlu to wcale nie takie dziwne składniki jak algi czy jagody goji, a m.in. czarny pieprz! Po szczegóły zapraszam do przepisu poniżej.
Koktajl antyoksydacyjny doktor Funk i koktajl wzmacniający Agaty Berry
Dr Kristi Funk, amerykańska lekarka specjalizująca się w chirurgii piersi od wielu lat bada powiązania między trybem życia a rakiem piersi. Jej książka zrobiła na mnie duże wrażenie i zmieniła moje podejście do pewnych aspektów związanych ze zdrowym stylem życia. Ale o tym napiszę innym razem. W książce możemy znaleźć przepis na antyoksydacyjny koktajl pełen przeciwnowotworowych składników. Skróconą wersję przepisu zamieszczam poniżej, zaś w dalszej części wpisu znajdziecie mój przepis inspirowany koktajlem dr Funk. Do mojego ulubionego koktajlu postanowiłam dodać kilka składników polecanych przez doktor Funk i myślę, że wyszedł z tego całkiem pyszny i zdrowy koktajl. Jak wygląda moja wersja koktajlu antyoksydacyjnego? Przepisy poniżej.
Koktajl antyoksydacyjny doktor Funk
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego lub migdałowego
- 1 łyżeczka amli (sproszkowanego agrestu indyjskiego)
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku lub 0,6 cm świeżego korzenia
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/4 szklanki żelu aloesowego z miąższu (żelu, nie soku)
- 120 ml zaparzonej zielonej herbaty lub 1 łyżeczka herbaty Matcha
- 1 suszony daktyl
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskieg
- 2 szklanki ciemnozielonych warzyw liściastych – szpinak, jarmuż
- 2 szklanki owoców jagodowych
- 1 mały banan*
*źródło Piersi. Poradnik każdej kobiety, dr Kristi Funk
Koktajl wzmacniający Agaty Berry
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- dwie duże garście warzyw liściastych – szpinaku lub jarmużu
- 1 cytryna bez skórki lub sok z jednej cytryny
- 1 suszony daktyl
- 2 średnie banany
- pół małego awokado
Dlaczego warto dodawać do koktajli kurkumę i czarny pieprz?
O tym, że kurkuma to wspaniały dodatek do koktajli pisałam Wam już przy okazji wpisu Trzy koktajle, które pomogą Ci przetrwać zimę. Kurkumę dodawałam czasem do moich koktajli, szczególnie wtedy, gdy zależało mi na tym, aby uzyskać piękny żółty kolor moich smoothies. Warto pamiętać o tym, że kurkumina (najbardziej aktywny składnik kurkumy) ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dlatego kurkumie przypisuje się szereg korzyści zdrowotnych, m.in. poprawę nastroju, wyrównywanie ciśnienia krwi, a nawet działanie antynowotworowe. Nie zdziwiło mnie więc to, że ten składnik znalazł się również w przepisie dr Funk.
Dużym zaskoczeniem były dla mnie jednak informacje o czarnym pieprzu, a w szczególności o tym, jak wzajemnie działają na siebie dwa składniki: kurkuma i czarny pieprz. Okazuje się, że piperyna występująca w czarnym pieprzu, zwiększa biodostępność kurkuminy (z ledwie wykrywalnej) o 2000 procent. Sama piperyna, jak stwierdzono, hamuje rozwój nowotworów piersi i rozprzestrzenianie się przerzutów w modelach zwierzęcych. Zmieszanie jednej czwartej łyżeczki sproszkowanej kurkumy z jedną czwartą łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i jedną łyżką tłuszczu takiego jak mielone siemię lniane zwiększa wchłanianie kurkuminy i zapobiega usuwaniu jej przez wątrobę* źródło Piersi. Poradnik każdej kobiety, dr Kristi Funk.
Podsumowanie
Książka dr Funk uzmysłowiła mi, że potrzeba tak niewiele, aby wzbogacić koktajl w niezwykle cenne przeciwutleniacze! Wystarczy do każdego koktajlu dodać 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i łyżkę siemienia lnianego! Te składniki w koktajlu w takiej ilości są niemal niewyczuwalne, a znacząco podnoszą moc przeciwnowotworową i wzmacniającą naszego smoothie. A zatem nowa zasada, jaką wprowadzam przy robieniu moich koktajli, to właśnie dodawanie tych trzech składników, dzięki czemu moje koktajle będą jeszcze bardziej zdrowe. Przypominam też, że cały czas możecie skorzystać z kodu rabatowego na zakup blendera, którego używam do robienia koktajli – szczegóły we wpisie: Test blendera G21 + kupon rabatowy na zakupy.
Dołącz do mnie na Facebooku i Instagramie!
Facebook: https://www.facebook.com/agataberrypl/
Instagram: https://www.instagram.com/agataberry/
Wyświetl ten post na Instagramie.