Owsianka to dla mnie danie idealne na śniadanie w te dni, kiedy akurat w domu zabraknie chleba i nikomu nie chce się iść do piekarni. Uwielbiam wszechstronność płatków owsianych oraz to, że moje owsianki za każdym razem są nieco inne. Dziś przedstawię Wam przepis na rozgrzewającą zimową owsiankę o smaku ciasta dyniowego . Do jej zrobienia potrzebny jest mus z dyni – ja używam mrożonego musu z dyni (szczegóły tutaj).
Jak zrobić dobrą owsiankę?
Kluczowe są dobre płatki owsiane bez dodatków – ja wybieram najczęściej płatki owsiane górskie ze względu na to, że jest to produkt mało przetworzony i pełen błonnika. W tym przepisie użyłam płatków owsianych błyskawicznych, aby owsianka miała konsystencję zbliżoną do ciasta dyniowego.
Co zamiast mleka do owsianki?
Polecam Wam zamiast mleka dodawać do owsianki napoje roślinne – wspaniale komponują się one z płatkami owsianymi i smakują świetnie w owsiance. Ja lubię owsianki na bazie napoju sojowego lub napoju migdałowego.
Owsianka jak ciasto dyniowe – składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych (około pół szklanki)
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka roślinnego z dobrym składem (u mnie sojowe)
- 3-4 łyżki mrożonego lub świeżego musu z dyni (przepis tutaj)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
- łyżka masła orzechowego
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania owsianki
Wszystkie składniki poza pomarańczami i masłem orzechowym umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu.
Jak długo gotować owsiankę?
Aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą, czyli około 7-10 minut. Gotową owsiankę zdejmujemy z ognia i czekamy aż lekko przestygnie. Na koniec dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy. Na wierzch dodajcie pomarańcze i gotowe!