Dziś na blogu sałatka, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. To wspaniałe połączenie smaków, kolorów i konsystencji poszczególnych składników. Wszystko idealnie komponuje się ze sobą tworząc pyszne danie. Sałatka jest słodko-słona, chrupiąco-kremowa, zielono-żółta. Doskonale wygląda na talerzu i równie dobrze smakuje. Ser kozi uwielbiam od dawna i świetnie sprawdza się on w takim połączeniu.
Do zrobienia sałatki możecie użyć zarówno twardego sera koziego, jak i kemowego twarożku. Ja użyłam twarożku i efekt był świetny. Dobrze sprawdzi się zatem każdy rodzaj sera koziego. Dla urozmaicenia zamiast gruszek można dodać plaster karmelizowanego w miodzie lub pieczonego ananasa. W formie zielonej bazy doskonale sprawdzi się zarówno szpinak, jak i rukola, roszponka lub miks sałat. Orzechów włoskich lepiej nie zamieniać na inne, bo ten rodzaj idealnie smakuje w połączeniu z miodem i serkiem. Sałatka z serem kozim i gruszką to idealny lekki posiłek.
Sałatka z serem kozim i gruszką
Składniki na 1 porcję:
50 gramów szpinaku (kilka garści)
10 gramów orzechów włoskich (dwie garście)
1 gruszka
75 gramów twarożku koziego lub sera
2 łyżki miodu
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Myję szpinak i układam go na talerzu. Następnie krótko prażę orzechy włoskie na suchej patelni, po czym dodaję do nich łyżkę miodu i mieszam na wolnym ogniu do połączenia się składników. Układam orzechy na szpinaku. Na tej samej patelni, na której robiłam orzechy, układam obraną i pokrojoną na czwórki/ósemki gruszkę, dodaję łyżkę miodu. Po tym jak gruszka lekko zagotowuje się w miodzie, podgrzewam ją na wolnym ogniu jeszcze około dziesięciu minut. Gotową gruszkę układamy na szpinaku i orzechach, na koniec dodajemy twarożek kozi, który lekko solimy. Gotowe!