AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy

Sałatka z serem kozim i gruszką

  • agataberry
  • 31 marca, 2016
  • 8 komentarzy
  • 2 minute read
Total
6
Shares
3
0
3

Dziś na blogu sałatka, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. To wspaniałe połączenie smaków, kolorów i konsystencji poszczególnych składników. Wszystko idealnie komponuje się ze sobą tworząc pyszne danie. Sałatka jest słodko-słona, chrupiąco-kremowa, zielono-żółta. Doskonale wygląda na talerzu i równie dobrze smakuje. Ser kozi uwielbiam od dawna i świetnie sprawdza się on w takim połączeniu.

Do zrobienia sałatki możecie użyć zarówno twardego sera koziego, jak i kemowego twarożku. Ja użyłam twarożku i efekt był świetny. Dobrze sprawdzi się zatem każdy rodzaj sera koziego. Dla urozmaicenia zamiast gruszek można dodać plaster karmelizowanego w miodzie lub pieczonego ananasa. W formie zielonej bazy doskonale sprawdzi się zarówno szpinak, jak i rukola, roszponka lub miks sałat. Orzechów włoskich lepiej nie zamieniać na inne, bo ten rodzaj idealnie smakuje w połączeniu z miodem i serkiem. Sałatka z serem kozim i gruszką to idealny lekki posiłek.

sałatka z serem kozim i gruszką

Sałatka z serem kozim i gruszką

Składniki na 1 porcję:

50 gramów szpinaku (kilka garści)
10 gramów orzechów włoskich (dwie garście)
1 gruszka
75 gramów twarożku koziego lub sera
2 łyżki miodu
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Myję szpinak i układam go na talerzu. Następnie krótko prażę orzechy włoskie na suchej patelni, po czym dodaję do nich łyżkę miodu i mieszam na wolnym ogniu do połączenia się składników. Układam orzechy na szpinaku. Na tej samej patelni, na której robiłam orzechy, układam obraną i pokrojoną na czwórki/ósemki gruszkę, dodaję łyżkę miodu. Po tym jak gruszka lekko zagotowuje się w miodzie, podgrzewam ją na wolnym ogniu jeszcze około dziesięciu minut. Gotową gruszkę układamy na szpinaku i orzechach, na koniec dodajemy twarożek kozi, który lekko solimy. Gotowe!

sałatka z serem kozim i gruszką

 

Total
6
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 3
Podobne tematy
  • gruszka
  • karmelizowana gruszka
  • kolacja
  • miód
  • orzechy włoskie
  • sałata
  • ser kozi
  • śniadanie
  • szpinak
  • twarożek kozi
  • zdrowe jedzenie
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Zdrowe zakupy

Superfoods z Biedronki – moje nowe odkrycia

  • agataberry
  • 30 marca, 2016
View Post
Next Article
  • Blogowanie

Najlepsze teksty w marcu – podsumowanie

  • agataberry
  • 1 kwietnia, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.