Co działo się w marcu na blogu? Przede wszystkim marzec to miesiąc, w którym przekroczyłam magiczną liczbę 100 tekstów na blogu! Blogowanie sprawia mi wielką radość i bardzo się cieszę, że wokół bloga zgromadziła się świetna, zainteresowana zdrowym stylem życia społeczność. To dla Was tworzę i bez Was ten blog nie miałby racji bytu! Cudowny jest dla mnie fakt, że robię to, co lubię. W tym miesiącu przeprowadziłam i opublikowałam na blogu dwa wywiady, uczestniczyłam w konferencji prasowej w Instytucie Żywności i Żywienia, byłam na przedpremierowym pokazie filmu o cukrze, zrecenzowałam dla Was książkę. Nie obyło się też bez miłych niespodzianek – Lidl zaskoczył mnie paczką wypełnioną zdrowymi produktami, a dzięki marce Tefal miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych (więcej o tym niebawem). Poniżej znajdziecie zestawienie najlepszych tekstów w marcu.
1. Cały ten cukier – recenzja filmu dokumentalnego
Ten film warto obejrzeć, po prostu. Dokument “Cały ten cukier” pokazuje jak toksycznie cukier działa na nasz organizm i zobaczenie tego naprawdę działa na wyobraźnię. Mi ten film przypomniał o kilku kwestiach i utwierdził w przekonaniu, że moja dieta bez cukru to właściwy sposób odżywiania. Myślę, że przedstawione w filmie wnioski i obrazowe przedstawienie toksyczności cukru może podziałać motywująco, jeśli ktoś chce wyeliminować cukier ze swojej diety.
2. Smakowita Ella – inspirująca książka
Smakowita Ella to książka dla wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia. Pełno w niej inspiracji dotyczących pomysłów na odżywcze posiłki. Autorka wyeliminowała ze swojej diety cukier rafinowany, mięso, nabiał, gluten i wszystkie przetworzone produkty. W książce znajdziemy więc świetne pomysły na zdrowe słodycze czy roślinne obiady. Mnie ta książka inspiruje niemal codziennie. Dziś na przykład przygotowując na obiad komosę ryżową dodałam do niej łyżkę pasty tahini. Efekt przerósł moje oczekiwania – komosa w takim wydaniu zyskała nowy wymiar i była przepyszna!
3. Jak wybrać dobry olej kokosowy?
Obecnie coraz łatwiej można kupić olej kokosowy. Postanowiłam przyjrzeć się jakości dostępnych w sklepach olejów z kokosa. W rezultacie powstał tekst na temat tego, czym kierować się przy wyborze dobrego oleju kokosowego. Ja używam w kuchni oleju kokosowego w wersji nierafinowanej i moim zdaniem to najlepszy wybór.
4. Efekt halo i jego wpływ na odżywianie
W marcu odbyłam ciekawą rozmowę na temat efektu halo z terapeutą i trenerem rozwoju osobistego Ewą Gołębiewską. Rozmawiałyśmy na temat tego, jak informacje zamieszczane na opakowaniach działają na nasze postrzeganie danego produktu. W tekście przeczytacie też o tym, dlaczego tak chętnie sięgamy po przekąski z napisem “fit”. Ciekawe są też wyniki badań pokazujące, że jeśli jemy przekąski oznakowane jako „niskotłuszczowe” to zjadamy ich nawet do 50% więcej.
5. Odkrycie miesiąca – komosa ryżowa
Produkt, który polecałam Wam w marcu to komosa ryżowa. W artykule na temat tego składnika mojej diety przedstawiam informacje dotyczące wartości odżywczych kosmosy. Piszę też o tym, jak gotować quinoa, by była jak najlepsza. To naprawdę uniwersalny produkt, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu.
6. Zdrowe słodycze – ciasto marchewkowe i pieczone banany z czekoladą
Słodycze, które są pyszne, a przy tym można je jeść bez wyrzutów sumienia? Moje najnowsze propozycje to ciasto marchewkowe bez cukru i pieczone banany z czekoladą. Oczywiście do przygotowania tych deserów nie użyłam ani grama cukru – polecam!
7. Chleb z pełnego ziarna plus sałatka z kozim serem
Na blogu w marcu nie zabrakło też wytrawnych propozycji – przedstawiłam Wam przepis na chleb z samych ziaren i sałatkę ze szpinakiem, kozim serem i orzechami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tych dwóch przepisów, to bardzo Was do tego zachęcam.
8. Nadmiar soli w diecie prowadzi do tycia
Podczas konferencji organizowanej przez Instytut Żywności i Żywienia przedstawiane były zagrożenia, jakie niesie za sobą nadmierne spożycie soli. W tekście znajdziecie informacje dotyczące tego, jaka ilość soli w diecie jest bezpieczna. Niezwykle istotnym aspektem związanym z solą jest niedawno odkryta zależność pomiędzy nadmiernym spożyciem soli, a otyłością.
9. Trzy pomysły na zdrowe śniadania
Koktajle nadal królowały w moim śniadaniowym jadłospisie – uwielbiam tak zaczynać dzień! Na blogu opublikowałam trzy pomysły na zdrowe śniadania, a w nich moje najnowsze smakowe odkrycia dotyczące smothies.
10. Superfoods w Biedronce
I na koniec najchętniej czytany tekst w marcu, czyli przegląd nowej oferty z Biedronki. Kiedy zobaczyłam te produkty w dyskoncie, to trochę nie mogłam uwierzyć. W końcu babka płesznik i quinoa na wyciągniecie ręki, bez konieczności zakupów w sklepach internetowych czy szukania czegoś w sklepach eko. Skusiłam się oczywiście na wiele propozycji z biedronkowego cyklu “Wiem, co jem” i przeanalizowałam ofertę pod kątem stosunku ceny do jakości.
Marzec za nami, a kwiecień zapowiada się równie dobrze. Mam dużo pomysłów na nowe teksty i dzięki temu, że na zewnątrz robi się coraz wiosenniej – mam mnóstwo energii do pracy!
P.s. Dziękuję, że jesteście i czytacie! :-)