Choć uwielbiam ciasta typu brownie, to przepadam też za tartami. Tarta w wersji z rabarberem jest z całą pewnością godna polecenia, dlatego dziś prezentuję ją na blogu. Takie ciasto robię regularnie w sezonie rabarbarowym. Tarta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i ciekawie smakuje z uwagi na połączenie kruchego ciasta i cierpkiego rabarbaru. Ciasto robiłam bazując na tej recepturze na rustykalną tartę z rabarbarem. Zmodyfikowałam jednak przepis tak, aby nie było w nim cukru. Polecam!
Składniki:
pół kg rabarbaru
1 i 1/2 szklanki mąki (dodałam mąkę orkiszową i gryczaną w proporcji pół na pół)
140 gramów zimnego masła klarowanego lub oleju kokosowego
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu
1 jajko lub 2 łyżki zimnej wody
sok z połówki cytryny
1 laska wanilii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wyrabiamy ciasto na tartę – mąkę dokładnie mieszamy z masłem, jajkiem i 3 łyżkami miodu (ja robię to dłonią). Ważne, aby masło było zimne, bo wtedy ciasto będzie chrupiące. Po zrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy rabarbar – myjemy łodyżki, kroimy na małe kawałki, dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną, miód, laskę wanilii i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy. Po wyjęciu ciasta z lodówki nastawiamy piekarnik na 200 stopni C, po czym zaczynamy rozwałkowywać ciasto – najlepiej robić to miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Kiedy ciasto jest już rozwałkowane i cienkie na jego środek dodajemy rabarbar. Następnie zawijamy brzegi ciasta wokół rabarbaru. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Przestygniętą tartę posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem.