AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru

Tarta z rabarbarem

  • agataberry
  • 10 maja, 2016
  • 5 komentarzy
  • 2 minute read
Total
1
Shares
0
0
1

Choć uwielbiam ciasta typu brownie, to przepadam też za tartami. Tarta w wersji z rabarberem jest z całą pewnością godna polecenia, dlatego dziś prezentuję ją na blogu. Takie ciasto robię regularnie w sezonie rabarbarowym. Tarta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i ciekawie smakuje z uwagi na połączenie kruchego ciasta i cierpkiego rabarbaru. Ciasto robiłam bazując na tej recepturze na rustykalną tartę z rabarbarem. Zmodyfikowałam jednak przepis tak, aby nie było w nim cukru. Polecam!

Składniki:

pół kg rabarbaru
1 i 1/2 szklanki mąki (dodałam mąkę orkiszową i gryczaną w proporcji pół na pół)
140 gramów zimnego masła klarowanego lub oleju kokosowego
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cynamonu
1 jajko lub 2 łyżki zimnej wody
sok z połówki cytryny
1 laska wanilii (opcjonalnie)

Processed with VSCO

Sposób przygotowania:

Wyrabiamy ciasto na tartę – mąkę dokładnie mieszamy z masłem, jajkiem i 3 łyżkami miodu (ja robię to dłonią). Ważne, aby masło było zimne, bo wtedy ciasto będzie chrupiące. Po zrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy rabarbar – myjemy łodyżki, kroimy na małe kawałki, dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną, miód, laskę wanilii i sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy. Po wyjęciu ciasta z lodówki nastawiamy piekarnik na 200 stopni C, po czym zaczynamy rozwałkowywać ciasto – najlepiej robić to miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Kiedy ciasto jest już rozwałkowane i cienkie na jego środek dodajemy rabarbar. Następnie zawijamy brzegi ciasta wokół rabarbaru. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Przestygniętą tartę posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem.

 

 

Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Podobne tematy
  • ciasto
  • masło klarowane
  • rabarbar
  • tarta
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Zdrowie

8 napojów, które są pełne cukru (choć nie wyglądają)

  • agataberry
  • 8 maja, 2016
View Post
Next Article
  • Inspiracje

Kulinarne inspiracje – róża z awokado

  • agataberry
  • 13 maja, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.