Niedawno odkryłam, że zupa z czerwonej soczewicy to doskonałe danie! Dzielę się zatem z Wami przepisem, bo taka zupa jest świetna szczególnie zimą. Idealnie rozgrzewa, wzmacnia, a co ważne – robi się ją dosłownie chwilę. Kupiłam kiedyś czerwoną soczewicę, bo wiedziałam, że to cenne źródło białka, po czym przeleżała ona w szafce długi czas. Aż pewnego dnia postanowiłam jakoś wykorzystać taki składnik i trafiłam na ten przepis. Trochę go zmodyfkowałam, bo akurat nie miałam wszystkich składników w kuchni i wyszło pysznie. Teraz to moja ulubiona zupa na chłodne dni, polecam!
Składniki:
400 g soczewicy czerwonej
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów bez skórki
1,5 łyżeczki soli, trochę pieprzu
2 lity wody
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki kurkumy (może być też curry)
grzanki z pełnoziarnistego chleba
Sposób wykonania:
Kroimy dokładnie cebulę i czosnek na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek i całość chwilę smażymy. Po chwili doprawiamy wszystko papryką i kurkumą, mieszamy. Wlewamy do garnka około 2 litry gorącej wody i pomidory z puszki. Na koniec wrzucamy opłukaną wcześniej soczewicę i sól. Całość gotujemy nie dłużej niż 20 min., aż soczewica będzie miękka. Czekamy aż zupa chwilę przestygnie, po czym podajemy z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Smacznego!