Jak zrobić pyszną owsiankę? Zazwyczaj robiąc płatki owsiane gotuję je około 10 minut, tym razem jednak gotowanie nie było konieczne. Wystarczyło wieczorem wymieszać ze sobą wszystkie składniki i wstawić na noc do lodówki. Do przygotowania owsianki użyłam napoju ryżowo-migdałowego, który kupiłam w Lidlu, ale możecie użyć też innego płynnego składnika: mleka krowiego, mleka kokosowego, migdałowego itp. Napój ryżowy jest dosyć słodki, wiec rozcieńczyłam go wodą. Aby posiłek był bardziej odżywczy dodałam trochę orzechów nerkowca i zmielone siemię lniane. Polecam Wam takie śniadania! Są szczególnie dobre do pracy, bo słoik ze śniadaniem można łatwo zapakować.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych (około pół szklanki)
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka ryżowego/kokosowego/migdałowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka nasion chia
- 1 garść dowolnych orzechów
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- ulubione owoce
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (poza owocami) wsypujemy do dużej miseczki lub słoika, mieszamy i zostawiamy w lodówce na całą noc. Rano dodajemy owoce i gotowe! Jeśli nie macie w domu płatków owsianych dobrze sprawdzą się też płatki orkiszowe czy jaglane.
Inne pomysły na odżywcze posiłki znajdziecie na moim Instagramie – klik :-)