Sałatki to wspaniałe elementy zdrowej diety, dlatego są one obecne w moim jadłospisie nie tylko latem, ale przez cały rok. Oczywiście w sezonie letnim zrobienie pysznej sałatki jest dużo prostsze – z uwagi na ogrom warzyw i owoców dostępnych w sklepach i na straganach. Jednak także jesienią i zimą warto jeść sałatki i dziś chciałam Was do tego przekonać prezentując przepisy na moje ulubione sosy sałatkowe. Dobry sos do sałatki potrafi zdziałać cuda i nawet z nudnej sałatki uczynić niezwykle smaczny posiłek. Jak tworzyć pyszne sosy do sałatek? Mój przewodnik poniżej!
Sosy do sałatek – baza
Wysokiej jakości składniki użyte w sosie do sałatki to podstawa sukcesu. Dobra oliwa z oliwek to podstawowy produkt w mojej kuchni. O tym, jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek pisałam kiedyś tutaj. Kiedy mam mało czasu na przygotowanie sosu do sałatki, to używam po prostu samej oliwy z oliwek.
Ale oliwa z oliwek to nie wszystko i dlatego poniżej prezentuję zdecydowanie ciekawsze propozycje na sosy sałatkowe. Do wykonania sosów do sałatek z poniższych przepisów wcale nie potrzebujecie skomplikowanych składników – wystarczy trochę oliwy, miodu, wody, soku z cytryny, jogurtu i gotowe!
Najprostsze sosy do sałatek wykorzystujące produkty bazowe
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny
- jogurt naturalny
1. Dressing z oliwą i limonką
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- sól
- pieprz
2. Dressing słodko-kwaśny
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny lub limonki
- sól
3. Dressing czosnkowy
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
4. Dressing bazyliowy
Składniki:
- dwie garście liści świeżej bazylii
- garść ziaren słonecznika
- sok z 1 cytryny
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
- sól
Całość zblendować na gładki sos.
Pomysły na odżywcze posiłki znajdziesz też na moim Instagramie!
Wyświetl ten post na Instagramie.
5. Dressing jogurtowo-musztardowy
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
6. Dressing musztardowy
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
7. Dressing winegret
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
8. Dressing z tahini
Składniki:
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka syropu klonowego
- sól
Przepis na sałatkę z awokado, ciecierzycą i batatami
Składniki na sałatkę:
- 1 awokado
- 100 gramów suchej ciecierzycy
- 1 batat
- oliwa z oliwek do pieczenia batata
- garść pestek dyni
- 150 gramów jarmużu
- garść miksu sałat
- sok z połowy limonki
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól
Sposób przygotowania
Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc), płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 1,5 godziny do miękkości. Batata obieramy ze skórki, kroimy na 1 cm sześciany i kropimy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut. Jarmuż i miks sałat przekładamy do miski, polewamy sokiem z limonki i masujemy przez chwilę w dłoniach. Dynię prażymy przez kilka minut na suchej patelni. W dużej misce układamy na jarmużu i sałatach bataty, ciecierzycę i posypujemy całość pestkami dyni. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i gotowe!
Podsumowanie
Stworzenie pysznego dressingu do sałatki zajmuje dosłownie kilka chwil. Zachęcam Was bardzo do tworzenia takich wspaniałych sosów do sałatek, bo ich smak naprawdę wpływa świetnie na całe danie. Oczywiście w kuchni warto eksperymentować, więc potraktujecie moje przepisy jako inspirację do tworzenia własnych sosów, warto!