W dzisiejszym wpisie mam dla Was trzy pomysły na odżywcze koktajle, które można podać w formie smoothie bowl, czyli miseczki obfitości. Jestem wielką zwolenniczką dodawania do koktajli warzyw, bo dzięki temu już od rana dostarczam sobie dużą porcję surowych warzywnych składników. Ostatnio moim koktajlowym hitem są buraki, ale w roli warzywnego dodatku świetnie sprawdzi się też seler naciowy, ugotowany al dente lub mrożony brokuł, ciecierzyca czy surowa marchew.
Dlaczego dodawanie warzyw jest tak istotne przy tworzeniu koktajli? Każdy warzywny składnik naszego koktajlu sprawia, że wartość błonnika pokarmowego w naszym śniadaniu zwiększy się. A im więcej błonnika w koktajlu, tym wolniej cukry proste z owoców zostaną wchłonięte! I o to właśnie chodzi, bo powolne wchłanianie cukrów sprzyja temu, aby poziom cukru we krwi był na równomiernym poziomie. Dobrym pomysłem jest też dodawanie do koktajli składników, które sprawią, że koktajl jest bardziej sycący – poniżej znajdziecie przepis na pyszny koktajl z dodatkiem kaszy jaglanej.
Jak tworzyć odżywcze smothie bowl? Moje pomysły poniżej!
Odżywcze smoothie bowl idealne na śniadanie
1. Odżywczy koktajl z burakiem i jagodami
Składniki:
- 1 średni surowy burak – użyłam bio buraka z Lidla
- pół szklanki mrożonych jagód
- 1 banan
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka masła orzechowego
- pół szklanki wody
- sok z połówki cytryny – użyłam bio cytryn z Lidla
- pół pęczka natki pietruszki
- do dekoracji – wiórki kokosowe, mrożone maliny, pół banana, sezam, orzechy nerkowca (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Buraka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładki mus. Całość przelewamy do miseczki i dekorujemy wybranymi składnikami. Taki koktajl można jeść w miseczce, ale czasem po prostu przelewam go do wysokiej szklanki i piję na drugie śniadanie.
2. Koksowe smoothie z kaszą jaglaną i masłem orzechowym
Składniki:
Do ugotowania kaszy:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
Do koktajlu:
- 1 łyżka masła orzechowego – u mnie masło z nerkowców
- 1 łyżka cynamonu
- 1 banan – użyłam bio banana z Lidla
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka syropu klonowego
- pół szklanki mleka roślinnego – u mnie sojowe
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wsypuję do małego garnka i prażę przez około 5 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat dodaję do niej wodę i mleko kokosowe. Gotuję całość pod przykryciem do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą płynną część – zajmuje to około 20 min. Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną przekładam do blendera, dodaję banana, masło orzechowe, chia, cynamon i syrop klonowy. Następnie blenduję wszystko na gładki krem. Gotowe smoothie przekładam do miski – posypuję nasionami chia i gotowe!
3. Super zielony koktajl z selerem naciowym, gruszką i kiwi
Składniki:
- 1 gruszka – użyłam bio gruszki z Lidla
- 2 obrane kiwi – użyłam bio kiwi z Lidla
- 2 łodygi selera pokrojone na kawałki
- 2 duże garście szpinaku
- garść orzechów włoskich
- pół szklanki wody
- sok z połówki cytryny
- świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładki mus.
Podsumowanie
Każdy z tych smoothie smakuje świetnie i zapewni Wam energię na długi czas. Warto rozpoczynać poranki zdrowym i pełnym składników odżywczych śniadaniem, bo dzięki temu pobudzamy swój układ trawienny do pracy. Wszystkie dzisiejsze koktajle to pomysły na słodkie śniadanie – to ich dodatkowa zaleta, bo jest duża szansa na to, że jeśli rano zjemy słodki posiłek, to w ciągu dnia nie będziemy mieli ochoty na słodycze.