Jakiś czas temu pisałam Wam o moich sposobach na to, aby jeść więcej warzyw i owoców. W dzisiejszym wpisie przedstawię kolejny sprytny sposób na przemycenie do codziennych posiłków dodatkowej porcji świeżych warzyw lub owoców. Od dawna planowałam zakup krajalnicy spiralnej do warzyw i w końcu taki gadżet pojawił się w moim domu. We dzisiejszym wpisie przedstawię moja recenzję spiralizera i przepis na pyszny makaron zrobiony z cukinii.
Krajalnica spiralna – gdzie kupić?
Odkąd posiadam w domu dwa świetne blendery (więcej o nich pisałam tutaj i tu), to codzienne jedzenie warzyw i owoców jest jeszcze łatwiejsze i bardziej smaczne. Brakowało mi jednak przyrządu do robienia warzywnego makaronu. Bardzo chciałam wypróbować szczególnie zrobienie makaronu z cukinii. W wielu sklepach internetowych znajdziecie różnego rodzaju krajalnice spiralne/spiralizery, poniżej wybrane modele wraz z linkami:
Unold Spiralizer – 199,90 zł
Link
Domo Spiralizer – 219 zł
Link
Eta Spiralizer – 259 zł
Link
Kenwood Spiralizer – 299 zł
Link
Spiralizer Kitchen Craft – 199 zł
Link
Krajalnica spiralna – Brava Spiralizer – 99 zł
Link
Oxo Krajalnica spiralna – 232 zł
Link
Ja mam przedostatni model – Brava. Moja krajalnica ma trzy wymienne ostrza, dzięki którym można zmieniać kształt przygotowywanych warzyw. W zależności od użytego ostrza nasze warzywa lub owoce zamienią się we wstążeczki lub makaron.
Czy warto mieć w domu taką krajalnicę do warzyw?
Moim zdaniem zdecydowanie tak. Dzięki niej przygotujecie nie tylko pyszny makaron z cukinii. Spiralizer w ciekawy sposób kształtuje różne warzywa, a nawet owoce. Przygotowane w krajalnicy spiralnej warzywa świetnie nadają się jako uzupełnienie sałatek lub zdrowych przekąsek.
Co można zrobić za pomocą krajalnicy spiralnej?
- makarony z cukinii, ogórka, pieczonego buraka, marchewki i innych warzyw
- warzywne i owocowe wstążki – jedzone w formie przekąski lub w sałatkach
- owocowe przekąski – z jabłek, gruszek i innych twardych owoców
Poniżej mój przepis na makaron z cukinii z zielonym domowym pesto. Oczywiście do takiego makaronu możecie użyć dowolnego zielonego pesto. Przepisy na doskonałe pesto znajdziecie tutaj. Ja akurat miałam w domu świeżą kolendrę, więc użyłam jej do zrobienia mojego sosu.
Makaron z cukinii z zielonym domowym pesto
Składniki na pesto – 2 porcje
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry
- garść świeżego szpinaku
- pół szklanki migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki wody
Składniki na makron:
- dwie duże cukinie
Dodatki:
- pomidorki koktajlowe lub pomidory suszone
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, suszymy i odcinamy końcówki. Płaskie końcówki warzyw umieszczamy pomiędzy okrągłym otworem na ostrzu i uchwytem krajalnicy. Obracając korbką formujemy makaron. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na pesto i blendujemy na gładki sos. Przygotowane pesto łączymy w misce z makaronem, a następnie przekładamy na patelnię i podgrzewamy przez około 5 minut. Gotowe pesto układamy na talerzu i dekorujemy pomidorami.
Podsumowanie
Moją kulinarną przygodę z krajalnicą do warzyw rozpoczęłam niedawno, ale widzę, że w tym małym gadżecie drzemie duży potencjał. Pesto z makaronem z cukinii było pyszne – jego jedyną wadą było to, że taki posiłek nie syci przez długi czas. Makaron z cukinii to lekkie danie – idealne na szybką przekąskę lub bardzo lekki obiad.