AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy
  • Recenzje

Makaron z cukinii i zielone pesto + mój test krajalnicy do warzyw

  • agataberry
  • 24 marca, 2017
  • 5 komentarzy
  • 3 minute read
Total
1
Shares
1
0
0

Jakiś czas temu pisałam Wam o moich sposobach na to, aby jeść więcej warzyw i owoców. W dzisiejszym wpisie przedstawię kolejny sprytny sposób na przemycenie do codziennych posiłków dodatkowej porcji świeżych warzyw lub owoców. Od dawna planowałam zakup krajalnicy spiralnej do warzyw i w końcu taki gadżet pojawił się w moim domu. We dzisiejszym wpisie przedstawię moja recenzję spiralizera i przepis na pyszny makaron zrobiony z cukinii.

Krajalnica spiralna – gdzie kupić?

Odkąd posiadam w domu dwa świetne blendery (więcej o nich pisałam tutaj i tu), to codzienne jedzenie warzyw i owoców jest jeszcze łatwiejsze i bardziej smaczne. Brakowało mi jednak przyrządu do robienia warzywnego makaronu. Bardzo chciałam wypróbować szczególnie zrobienie makaronu z cukinii. W wielu sklepach internetowych znajdziecie różnego rodzaju krajalnice spiralne/spiralizery, poniżej wybrane modele wraz z linkami:

Unold Spiralizer – 199,90 zł
Link

Domo Spiralizer – 219 zł
Link

Eta Spiralizer – 259 zł
Link

Kenwood Spiralizer – 299 zł
Link

Spiralizer Kitchen Craft – 199 zł
Link

Krajalnica spiralna – Brava Spiralizer – 99 zł
Link

Oxo Krajalnica spiralna – 232 zł
Link

Ja mam przedostatni model – Brava. Moja krajalnica ma trzy wymienne ostrza, dzięki którym można zmieniać kształt przygotowywanych warzyw. W zależności od użytego ostrza nasze warzywa lub owoce zamienią się we wstążeczki lub makaron.

Czy warto mieć w domu taką krajalnicę do warzyw?

Moim zdaniem zdecydowanie tak. Dzięki niej przygotujecie nie tylko pyszny makaron z cukinii. Spiralizer w ciekawy sposób kształtuje różne warzywa, a nawet owoce. Przygotowane w krajalnicy spiralnej warzywa świetnie nadają się jako uzupełnienie sałatek lub zdrowych przekąsek.

Co można zrobić za pomocą krajalnicy spiralnej?

  • makarony z cukinii, ogórka, pieczonego buraka, marchewki i innych warzyw
  • warzywne i owocowe wstążki – jedzone w formie przekąski lub w sałatkach
  • owocowe przekąski – z jabłek, gruszek i innych twardych owoców

Poniżej mój przepis na makaron z cukinii z zielonym domowym pesto. Oczywiście do takiego makaronu możecie użyć dowolnego zielonego pesto. Przepisy na doskonałe pesto znajdziecie tutaj. Ja akurat miałam w domu świeżą kolendrę, więc użyłam jej do zrobienia mojego sosu.

Makaron z cukinii z zielonym domowym pesto

Składniki na pesto – 2 porcje

  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek kolendry
  • garść świeżego szpinaku
  • pół szklanki migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody

Składniki na makron:

  • dwie duże cukinie

Dodatki:

  • pomidorki koktajlowe lub pomidory suszone

Sposób przygotowania:

Cukinie myjemy, suszymy i odcinamy końcówki. Płaskie końcówki warzyw umieszczamy pomiędzy okrągłym otworem na ostrzu i uchwytem krajalnicy. Obracając korbką formujemy makaron. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki na pesto i blendujemy na gładki sos. Przygotowane pesto łączymy w misce z makaronem, a następnie przekładamy na patelnię i podgrzewamy przez około 5 minut. Gotowe pesto układamy na talerzu i dekorujemy pomidorami.

Podsumowanie

Moją kulinarną przygodę z krajalnicą do warzyw rozpoczęłam niedawno, ale widzę, że w tym małym gadżecie drzemie duży potencjał. Pesto z makaronem z cukinii było pyszne – jego jedyną wadą było to, że taki posiłek nie syci przez długi czas. Makaron z cukinii to lekkie danie – idealne na szybką przekąskę lub bardzo lekki obiad.

 

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Podobne tematy
  • jak zrobić makaron z cukinii
  • krajalnica spiralna
  • makaron warzywny
  • makaron z cukinii
  • makaron z warzyw
  • sparalizer
  • spiralizer
  • zielone pesto
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Zdrowie

Moja książkowa lista życzeń – 7 pozycji z zakresu zdrowia i urody

  • agataberry
  • 22 marca, 2017
View Post
Next Article
  • Recenzje
  • Zdrowie

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą? Mój test

  • agataberry
  • 28 marca, 2017
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.