Dziś przepis na kolejną owsiankę na mleku, tym razem z gruszkami. W tym tygodniu pracowałam z domu, mogłam więc pozwolić sobie na przygotowanie pysznych, ciepłych owsianek z ciekawymi dodatkami. Wybrałam gruszki, bo teraz jest ich mnóstwo w sklepach i są tanie. Pierwszy raz robiłam karmelizowane gruszki i okazało się, że to bardzo prosty i pyszny sposób na przygotowanie tych owoców. Idealnie pasują też do owsianki! Babka płesznik dodana do owsianki sprawia, że ma ona budyniową konsystencję. Polecam!
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
pół szklanki wody
pół szklanki mleka (może być zwykłe lub roślinne)
1 łyżka rodzynek
1 łyżka sezamu
1 gruszka
1 pomarańcza
1 łyżka babki płesznik
2 łyżki miodu
cynamon
Płatki wsypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy mlekiem i wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy jedną łyżkę babki płesznik i gotujemy całość około dziesięciu minut. W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną gruszkę. Najpierw obieramy gruszkę ze skórki i kroimy ją na ósemki. Następnie na patelnię wlewamy dwie łyżki miodu, lekko podgrzewamy i dodajemy owoc. Gruszka powinna zagotować się w miodzie, po tym podgrzewamy całość na wolnym ogniu jeszcze około dziesięciu minut. Pod koniec wlewamy na patelnię sok wyciśnięty z 3/4 pomarańczy. Pozostałą część pomarańczy zostawiamy w całości i oddajemy do owsianki na koniec.
Kiedy owsianka jest już gotowa przekładamy ją do miseczki i na wierzchu układamy karmelizowaną gruszkę. Wlewamy też sok, który powstał podczas jej przygotowywania (jest przepyszny). Dodajemy pomarańczę, rodzynki, sezam i całość posypujemy cynamonem. Smacznego!
Zobacz też inne pomysły na zdrowe śniadania:
Pudding z nasion chia z owocami