Dziś na blogu 3 pomysły na śniadania – jest oczywiście zdrowo, pysznie i kolorowo, bo uwielbiam takie połączenia. Jakiś czas temu pisałam Wam o tym, jak zrobić maksymalnie zdrowe koktajle. Owocowe i warzywne smoothies to nadal jedne z moich ulubionych posiłków. Staram się przygotowywać je z różnych składników, dodając nie tylko owoce, ale i warzywa takie jak seler naciowy, szpinak czy jarmuż. Jednak moimi ulubionymi koktajlami są zdecydowanie koktajle owocowe z wykorzystaniem bananów, czyli owoców, za którymi wręcz przepadam. Niedawno odkryłam kolejny świetny przepis na koktajl, o którym chcę Wam dziś napisać, czyli połączenie mleka sojowego, chia i bananów.
1. Koktajl bananowy z chia i mlekiem sojowym
Ten koktajl smakuję wręcz obłędnie i ma bardzo ładny, jasny kolor. Do przygotowania takiego koktajlu można użyć dowolnego mleka roślinnego. Ja przygotowuję go na bazie mleka sojowego z Rossmanna, które bardzo mi smakuje. Skład tego mleka również jest całkiem dobry, bo jest w nim tylko woda i soja. Odkryłam też, że nasion chia wcale nie trzeba zalewać i zostawiać na całą noc w lodówce. Wystarczy 30 minut, aby te nasionka wchłonęły płyn, w jakim się znajdują. Dzięki temu odkryciu przygotowanie puddingów na bazie nasion chia jest jeszcze łatwiejsze. Dodatek migdałów do tego koktajlu powoduje, że jest on świetnym źródłem białka i zdrowych tłuszczów.
Składniki:
2 banany
1,5 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam mleka sojowego)
2 łyżki chia
4 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Nasiona chia wsypujemy do naczynia z mlekiem sojowym, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy na min. pół godziny do lodówki. Od czasu do czasu można przemieszać nasionka, tak by nie były sklejone. Po wyjęciu nasion i mleka z lodówki dodajemy do powstałego puddingu banany, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, cynamon, olej kokosowy i miód. Całość blendujemy na gładki krem. Gotowe!
2. Domowa granola orzechowa z musem czekoladowym i jogurtem
Mimo, że nie jem produktów zawierających nabiał, to zamieszczam tu przepis na zdrowe śniadanie z wykorzystaniem jogurtu, bo przecież nie każdy ma alergię na mleko. To śniadanie wygląda obłędnie. Jeśli macie w domu słoik wypełniony domową granolą, to przygotowanie takiego posiłku zajmie Wam tylko chwilę.
Składniki:
6 łyżek domowej granoli orzechowej
1 mały jogurt naturalny
połówka awokado
1 banan
1-2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
świeże owoce do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Przygotować mus czekoladowy – banana i awokado zblendować na gładką masę, a następnie dodać kakao oraz miód i całość wymieszać. Do wysokiej szklanki nałożyć kolejno: dwie łyżki granoli, 1/3 jogurtu naturalnego, 1/3 musu czekoladowego. Następnie powtórzyć to samo w drugiej i trzeciej warstwie. Całość posypać orzechami z granoli i gotowe!
3. Super zielony koktajl
Na koniec przedstawiam zielony pomysł na śniadanie, czyli koktajlową klasykę – połączenie awokado i szpinaku. Aby koktajl był bardziej odżywczy dodałam do niego zmielone siemię lniane.
Składniki:
pół dojrzałego awokado
duża garść świeżego szpinaku
garść natki pietruszki
2 banany
1 kiwi
sok z połówki cytryny
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe)
1 duża łyżka siemienia lnianego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy na głaski mus. Gotowe!