Pierwsze ciasto na moim blogu! Oczywiście nie jest to klasyczne ciasto wypełnione mąką i cukrem, tylko ciasto na bazie… fasoli. Od dawna planowałam upiec zdrowe ciasto i w ten weekend w końcu się to udało. Dlatego dziś przedstawiam Wam ciasto czekoladowe z fasoli. Niesamowite jest to, że to ciasto wygląda jak zwykłe ciasto czekoladowe, a nie ma w nim ani grama klasycznej mąki. Ciasto jest lekko wilgotne, czekoladowe, dosyć sycące i co najważniejsze – nie czuć w nim fasoli! Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to zachęcam Was do zrobienia takiego ciasta. Z poniższego przepisu wyszło mi dosyć małe ciasto, który po pokrojeniu miało tylko 9 kawałków (o wielkości takiej, jak na zdjęciach). Jeśli więc chcecie otrzymać ciasto, które ma klasyczną wielkość, to należy podwoić składniki. Jednak za pierwszym razem chyba lepiej zrobić tę mniejszą wersję, aby mieć pewność, że wypiek Wam smakuje. Ciasto ma ciekawy smak, jest lekko słodkie, znika błyskawicznie.
Jak zrobić domową mąkę kokosową?
Do przygotowania tego ciasta potrzebna jest mąka kokosowa, którą możecie kupić w sklepie lub zrobić w domu. Aby przygotować mąkę kokosową w domu należy użyć wiórek, które zostały po zrobieniu mleka kokosowego. Wiórki układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 80 st. C (plus termoobieg) przez około godzinę. Czas pieczenia zależy od ilości wiórek, dlatego uważajcie, aby ich nie spalić. Kiedy wiórki są już suche, wyjmujemy je z piekarnika i mielimy w młynku na mąkę.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 250 g)
2 jajka
6 łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee)
3 łyżki kakao
3 łyżki miodu
pół szklanki mąki kokosowej (użyłam takiej zrobionej z wiórek po mleku kokosowym)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączamy, płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, kakao i sodę oczyszczoną. Całość blendujemy na gładką masę. Ważne, aby dokładnie zmiksować fasolę, tak aby ciasto mało jednolitą konsystencję. W garnku łączymy miód oraz masło ghee/olej kokosowy, wlewamy wszystko do miski z fasolą i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i delikatnie mieszamy całość. Powstałą masę wlewamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy przez 25 do 30 min. Gotowe!
Kaloryczność ciasta czekoladowego z fasoli: 1350 kcal
Kaloryczność jednego kawałka: 150 kcal
Znacie tego typu ciasta? Jeśli tak, chętnie poznam Wasze sprawdzone przepisy.