Awokado to mój ulubiony owoc, najchętniej jadłabym go codziennie w różnych konfiguracjach. Najczęściej dodaję połówkę awokado do koktajlu, bo wtedy napój nabiera kremowej konsystencji. Ale bardzo smakuje mi też awokado w formie guacamole. Lubię proste przepisy, więc moje guacamole nie jest skomplikowane. Mieszam kilka składników i delikatna pasta jest gotowa. Dziś napiszę o podstawowym przepisie na guacamole, ale możecie dodawać do niego różne składniki, takie jak: papryczkę chili, kolendrę, czerwoną cebulę lub ulubione zioła. Aby guacamole się udało najważniejsze jest oczywiście dobre, dojrzałe awokado. O tym, jak kupić dobre awokado pisałam Wam tutaj. Jak wygląda przepis na guacamole?
Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 duże ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Awokado myję, obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na gładki krem. Dodaję sok z cytryny, sól i drobno pokrojony czosnek. Na koniec posypuję natką pietruszki (można też dodać ją do całego guacamole). Gotowe!
W klasycznym przepisie na guacamole jest limonka, ale ja zazwyczaj nie mam jej w domu, wiec korzystam z soku z cytryny. Warto dodać do guacamole natkę pietruszki, bo to dodatkowe witaminy, a pasta nie traci na smaku (wręcz przeciwnie). Smacznego!
Macie swój ulubiony przepis na guacamole?