Odżywcze obiady, które można przygotować w kilka chwil, to moje ulubione posiłki. Nie lubię spędzać w kuchni dużo czasu, dlatego najcześciej wybieram takie potrawy, które nie wymagają długiego gotowania. Uwielbiam pełnoziarnisty makaron z domowym pesto czy miseczki obfitości (Budda Bowl). Dziś mam dla Was propozycję na szybki i pełen składników odżywczych obiad. Taki prosty posiłek, w którym główną rolę gra szpinak i bataty, smakuje świetnie!
Składniki na 1 porcję:
- 2 duże garście szpinaku
- 1 batat
- 5 suszonych pomidorów
- 2 garście orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwek zielonych lub czarnych
- garść czerwonych winogron
- oliwa z oliwek
Składniki na dessing:
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Batata obieramy, kroimy na małe kwadratowe kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, solimy i pieczemy około 30 minut. W tym czasie myjemy szpinak, kroimy suszone pomidory i orzechy na mniejsze kawałki i przekładamy je do miski. Na szpinaku układamy upieczone i lekko schłodzone bataty, polewamy dressingiem i gotowe!