AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
FANPAGE
Likes
Obserwujący
AGATA BERRY
Sklep
AGATABERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Smart dom
  • Współpraca
  • Przepisy
  • Zdrowie

Pomysł na zdrowy obiad – moja wersja Buddha Bowl

  • 24 kwietnia, 2017
  • 7 komentarzy
Total
8
Shares
1
0
7

Szukając inspiracji na zdrowy obiad trafiłam kiedyś na Buddha Bowl. To kolorowy posiłek serwowany w dużej misce, w którym pełno jest zdrowych składników. W dzisiejszym wpisie zaprezentuję mój pomysł na zdrowy obiad podany właśnie w formie Budda Bowl. Muszę przyznać, że pokochałam takie obiady! Jeśli jesteście ciekawi, jak wygląda moja wersja takiego posiłku, to zapraszam na wpis.

Czym jest Buddha Bowl?

Polskie luźne tłumaczenie Budda Bowl to miseczka obfitości. Tego typu posiłek to połączenie na jednym talerzu/misce wielu zdrowych i kolorowych składników. Jak stworzyć idealną Buddha Bowl?

Poniżej lista składników, które można dodać do Buddha Bowl:

1. Ziarna pełne błonnika i witamin:

  • ryż pełnoziarnisty
  • komosa ryżowa
  • kasza jaglana
  • razowa kasza kuskus
  • kasza gryczana niepalona/palona
  • makaron razowy

Dodatek pełnoziarnistych ziaren sprawi, że posiłek będzie pożywny. Kasze, ryż czy makarony w formie pełnoziarnistej to świetna baza naszej miseczki obfitości.

2. Świeże warzywa

Świeże warzywa to także jeden z głównych składników posiłku w stylu Buddha Bowl. Listę świeżych warzyw, które warto dodawać do takiego posiłku znajdziecie poniżej.

  • marchewka
  • ogórek
  • pomidor
  • seler naciowy
  • cukinia
  • kalarepa
  • rzodkiewka

Warzywa najlepiej jest pokroić w słupki, tak aby wygodniej się je jadło. Ja bardzo lubię jeść świeże warzywa w formie makaronu warzywnego. Do jego przygotowania można użyć krajalnicy do warzyw (np. takiej) lub małej temperówki do warzyw. Ja swoją temperówkę kupiłam jakiś czas temu w Biedronce – gadżet jest bardzo poręczny i sprawdza się świetnie! Różne rodzaje temperówek do warzyw znajdziecie tutaj.

Marchewkowa róża zrobiona temperówką do warzyw :-) Koszt gadżetu: 10 zł, kupiona w Biedronce. #warzywa #marchewka #witaminy #zdrowie #zdroweodzywianie #przekąska #fitfood #temperówka #healthylife #fitdtagram #zakupy #zdrowezakupy #biedronka

Post udostępniony przez Agata Puk (@agataberry) 30 Mar, 2017 o 8:40 PDT

 

3. Dobre tłuszcze – oliwy, oleje i orzechy

Świeże warzywa koniecznie polejcie odrobiną dobrych tłuszczów: na przykład łyżką oliwy z oliwek, olejem lnianym czy olejem rzepakowym – dzięki temu zwiększamy przyswajalność witamin z warzyw. Do naszej zdrowej miseczki warto dodać też garść podprażonych na patelni lub w piekarniku orzechów.

  • oliwa z oliwek
  • olej lniany
  • olej rzepakowy
  • orzechy nerkowca
  • orzechy włoskie
  • orzechy brazylijskie
  • orzeszki ziemne
  • pasta tahini, przepis tutaj

4. Warzywa marynowane, pieczone, gotowane

Dobrym dodatkiem będą też pieczone, gotowane lub marynowane warzywa. Do miseczki obfitości doskonale pasują pieczone bataty, ziemniaki czy ogórki kiszone.

  • pieczone bataty
  • pieczone ziemniaki
  • pieczony korzeń pietruszki
  • pieczony seler
  • pieczona cukinia
  • gotowany na parze brokuł
  • gotowany na parze kalafior
  • fasolka szparagowa
  • bób
  • ogórki małosolne
  • ogórki kiszone
  • kukurydza

5. Zielone i liściaste części – świeże zielone warzywa liściaste, świeże zioła, kapusta

Doskonałym dodatkiem do miseczki obfitości są wszelkiego rodzaju świeże warzywa liściaste i świeże zioła.

  • szpinak
  • jarmuż
  • rukola
  • sałata lodowa
  • sałata pekińska
  • roszponka
  • czerwona kapusta
  • liście bazylii
  • liście kolendry
  • mięta

6. Dodatki ekstra

Do posiłku w formie Buddha Bowl warto dodawać też ciekawe smakowo dodatki. Miseczkę możecie wzbogacić w połówkę awokado, pieczone w piekarniku całe pieczarki, boczniaki, marynowane/smażone tofu. Ja do swojej miseczki dodałam tofu po koreańsku z dodatkiem wędzonej papryki zrobione według tego przepisu z Jadłonomii. Wspaniałym uzupełnieniem Budda Bowl będą też falafele czy kotleciki warzywne (np. takie).

  • tofu
  • pieczone pieczarki
  • pieczone boczniaki
  • awokado
  • kotleciki warzywne/falafele
  • kiełki fasoli

7. Pasty warzywne

Hummus to dodatek idealny, ale dobrze sprawdzą się też inne warzywne pasty – guacamole czy pasta z zielonego groszku.

  • hummus – przepis tutaj
  • guacamole – przepis tutaj
  • pasty warzywne

8. Dodatki strączkowe

Do Budda Bowl warto dodawać też ciecierzycę, soczewicę czy zielony groszek. Dzięki temu wzbogacimy nasz posiłek w cenne białko.

  • ciecierzyca
  • soczewica zielona
  • soczewica czerwona
  • soczewica żółta
  • groszek zielony
  • czerwona fasola

9. Do posypania – ziarna sezamu, słonecznik, pestki dyni

Uwielbiam posypywać swoje obiady w formie Buddha Bowl ziarnami sezamu – całe danie wygląda wtedy przepięknie. Sezam to też świetne źródło wapnia w diecie.

10. Sos do polania

Do polania takiego obiadu możemy użyć różnego rodzaju sosów. Świetnie pasuje tu tahini lub lekkie sosy na bazie jogurtu naturalnego (czosnek, jogurt, bazylia). Zielone domowe pesto również dobrze sprawdzi się jako sos, którym możemy polać wszystkie składniki. Przepisy na doskonałe zielone pesto znajdziecie tutaj.

  • tahini
  • sos jogurtowy
  • wegański twarożek z nerkowców (przepis tutaj)
  • zielone pesto, np. pesto z pietruszki – przepis tutaj
  • sos z orzeszków ziemnych (masło orzechowe, woda, sól)

Moja wersja Buddha Bowl

Co znalazło się w moim posiłku? Poniżej jedna z moich propozycji Budda Bowl :-)

  • pełnoziarnisty ryż – 5 łyżek
  • 1 łyżka tahini – dodana do ryżu
  • 1 duża marchewka w formie makaronu
  • 1 świeży ogórek
  • tofu z sosem sojowym (wg tego przepisu)
  • garść świeżego szpinaku
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki ziaren czarnego sezamu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Podstawą obiadu był u mnie pełnoziarnisty ryż – pięć łyżek ryżu wsypałam do garnka z gorącą wodą i gotowałam według przepisu na opakowaniu. Kiedy ryż był gotowy, odcedziłam go, posypałam solą i wymieszałam z 1 łyżką tahini. W czasie kiedy ryż się gotował przygotowałam tofu. Na głębokim talerzu ułożyłam ryż, obok niego tofu, następnie makaron z marchewki, ogórek pokrojony w słupki, szpinak. Warzywa i szpinak polałam oliwą z oliwek. Całość posypałam orzechami i ziarnami sezamu. Gotowe!

A poniżej inna wersja Buddha Bowl – równie pyszna!

Post udostępniony przez Agata Puk (@agataberry) 10 Kwi, 2017 o 10:25 PDT

 

Podsumowanie

Pamiętajcie, że podczas tworzenia swoich miseczek obfitości nie musicie trzymać się ściśle powyższych wytycznych! Dobre Buddha Bowl to posiłek, który jest pełny błonnika, witamin i składników mineralnych, ale sposób, w jaki go skomponujecie zależy tylko od Was. Mi najbardziej podoba się to, że każdy tego typu posiłek może wyglądać inaczej – dzięki temu możemy jeść taką miseczkę nawet codziennie bez ryzyka, że posiłek się nam znudzi. Buddha Bowl możemy naprawdę przygotować w niezliczonej liczbie wersji. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do tworzenia w kuchni takich zdrowych obiadów – naprawdę warto, bo są pyszne!

 

Total
8
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 7
Related Topics
  • wędzona papryka
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Uroda
  • Zdrowie

Zdrowa skóra a jelita, czyli co zrobić, gdy dobry krem to za mało

  • 21 kwietnia, 2017
View Post
Next Article
  • Less waste
  • Styl życia

Minimalistycznie – to znaczy jak?

  • 28 kwietnia, 2017
View Post
You May Also Like
View Post
  • Zdrowie

Zdrowy styl życia kiedyś i dziś

  • agataberry
  • 5 maja, 2022
View Post
  • Przepisy

Domowy krem czekoladowy – najlepszy przepis

  • agataberry
  • 20 lutego, 2022
View Post
  • Zdrowie

Od czego zacząć zdrowy styl życia?

  • agataberry
  • 7 lutego, 2022
View Post
  • Przepisy

5 pomysłów na wykorzystanie bananów

  • agataberry
  • 26 stycznia, 2022
View Post
  • Zdrowie

15 najprostszych sposobów na zdrowie w 2022 roku

  • agataberry
  • 1 stycznia, 2022
3 pomysły na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie
View Post
  • Przepisy
  • Zdrowie

3 pomysły na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie

  • agataberry
  • 22 grudnia, 2021
View Post
  • Przepisy

Śniadanie na słono: odżywcze babeczki

  • agataberry
  • 9 listopada, 2021
View Post
  • Zdrowie

Wyciskarka pozioma Gracioso – dla kogo? Moja recenzja

  • agataberry
  • 28 września, 2021
Takie pyszności od @ntfy.pl! Na wakacje moja ulubiona dieta pudełkowa poszerzyła strefy dostaw :-) specjalnie dla Was mam kod rabatowy: berry_wakacje
Czysta perfekcja, czyli deser idealny 🍓🍓🍓
Wyciskacie soki na co dzień i uwielbiacie swoją wyciskarkę? A może Wasz sprzęt do wyciskania soków pokrył kurz? Chętnie obalę kilka mitów związanych z wyciskaniem soków, bo okazuje się, że jest ich niemało. Szczegóły 👈
Lubię ułatwiać sobie życie i codziennie jeść nie tylko pysznie, ale i zdrowo. A jeśli brakuje mi czasu na przygotowanie 5 odżywczych posiłków dziennie? Jak to zrobić bez gotowania i bez stresu? W dzisiejszym wpisie na blogu znajdziecie moje wrażenia związane z testowaniem diety pudełkowej od Nice To Fit You.
Prosty przepis na odżywcze śniadanie – tosty + krem z awokado (banan, kakao, awokado). Idealne rozpoczęcie dnia👍
Rower i wycieczki rowerowe to ten rodzaj aktywności, który kojarzy się szczególnie z wiosną i latem. Ja traktuję rower jako pojazd całoroczny i nie widzę przeciwskazań do tego, aby jeździć na rowerze także zimą i wczesną wiosną. Jeśli tylko trasa do punktu docelowego (sklepu, przychodni czy apteki) zajmie mi nie więcej niż 15-25 minut, to wybieram wtedy rower zamiast auta.
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności
© 2015-2022 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved

Input your search keywords and press Enter.

 

Loading Comments...