Na blogu często przestrzegam Was przed jedzeniem, które ma w sobie dużo cukru lub dużo soli. Tym razem postanowiłam wziąć pod lupę produkty, które niekiedy wyglądają niewinne, ale kryją w sobie groźne dla zdrowia tłuszcze trans. Jak rozpoznawać, że w danym produkcie są tłuszcze trans? Jakich produktów wystrzegać się na zakupach? Odpowiedzi poniżej.
Tłuszcze trans powstają przez częściowe uwodornienie
Powstanie tłuszczów trans to niekorzystny efekt uboczny procesu częściowego utwardzania (uwodorniania) olejów roślinnych. Warto też wiedzieć, że kwasy tłuszczowe trans występują też naturalnie (w małych ilościach), w takich produktach jak mleko i mięso zwierząt przeżuwających. Więcej na temat tłuszczów trans pisałam w tekście 10 faktów o tłuszczach, które warto znać.
W jakich produktach znalazłam tłuszcze trans?
Wiele produktów dostępnych w supermarketach zawiera w sobie tłuszcze trans. Czasem produkt wygląda jak coś zdrowego, jednak analiza składu pokazuje, że zawiera on w sobie groźne dla zdrowia tłuszcze trans. Poniżej moje zestawienie produktów zawierających w sobie częściowo utwardzone oleje roślinne, a tym samym mające w składzie kwasy tłuszczowe trans. Co ciekawe, nie tylko popularne słodycze zawierają w sobie tłuszcze trans. Znalazłam serek do smarowania pieczywa, który zawierał w składzie te szkodliwe dla zdrowia tłuszcze.
1. Kubuś Ciasteczka maślane
Czy ciasteczka maślane Kubuś to dobry wybór dla dzieci? Niestety w tych ciastkach znajdziemy nie tylko dużą liczbę cukrów prostych, ale i najgorsze z możliwych tłuszczów – tłuszcze trans.
Składniki: mąka pszenna 64,8%, cukier, oleje roślinne i częściowo utwardzone oleje roślinne: palmowy, słonecznikowy, rzepakowy, syrop glukozowy, substancje spulchniające: węglany amonu, węglany sodu, pirosiarczyn sodu, masło 1,9% (z mleka), odtłuszczone mleko w proszku 1,3%, emulgator: lecytyny (z soi), sól, aromaty.
2. Wafle Familijne
Jeśli już jemy wafelki, to warto w sklepach szukać takich, które nie zawierają w sobie tłuszczów trans.
Składniki: mąka pszenna, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), cukier, serwatka w proszku (z mleka), mleko w proszku odtłuszczone, skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), śmietanka w proszku 0,3% (z mleka), sól, substancje spulchniające (E 500, E 503), aromat.
[Edit] Z informacji przekazanych od producenta dowiedziałam się, że wafle Familijne o smaku śmietankowym i ciastka Jeżyki Classic są obecnie produkowane na bazie tłuszczów beztransowych. Jak przekazano mi – od lipca 2016 r. do wszystkich ciastek i wafli (Jeżyki i Familijne) firma Colian używa tłuszczów nieutwardzonych. To świetna informacja, bo pokazuje, że producenci ulepszają skład i receptury swoich produktów. Ale uwaga – w niektórych sklepach znajdziemy jeszcze ciastka Jeżyki i wafle Familijne, które zostały wyprodukowane przed lipcem 2016, czyli takie, które zawierają tłuszcze trans. Niezmiennie zachęcam Was zatem do tego, aby uważnie czytać skład.
Produkty o nowych recepturach są już dostępne w sprzedaży.
Warto wiedzieć: Dobre tłuszcze znajdziemy w domowym maśle orzechowych – skład 100% orzeszków :-)
3. Party Snack Krakersy sezamowe
W słonych przekąskach również znajdziemy tłuszcze trans.
Składniki: mąka pszenna, tłuszcz roślinny [palmowo-rzepakowy, palmowy częściowo utwardzony], olej rzepakowy, ziarno sezamowe (5%), cukier, sól, mak, ekstrakt słodowy jęczmienny, substancje spulchniające (węglany amonu, węglany sodu), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), przyprawy.
4. Tesco Value Produkt seropodobny topiony kremowy
Składniki: woda, tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, mleko odtłuszczone, ser 8% (z mleka, zawiera białka jaja), twaróg (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), stabilizator (E1422), skrobia, sole emulgujące (E452, E450, E339), białka mleka, sól
5. Jeżyki Classic Herbatniki w czekoladzie mlecznej
Sprawdzałam skład tych popularnych ciastek – niestety każdy smak Jeżyków zawiera tłuszcze trans w składzie.
Składniki: czekolada mleczna 35,5% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz roślinne: palmowy, shea; serwatka w proszku – z mleka, emulgatory – lecytyna sojowa i E 476, aromat), mąka pszenna, cukier, syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, migdały (5%), tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), mleko zagęszczone, chrupki ryżowe 3,5% (mąka ryżowa, pszenna i kukurydziana, cukier, koncentrat słodu jęczmiennego, sól), rodzynki (2,9%), orzechy laskowe (1,5%), masło (z mleka), substancja utrzymująca wilgoć (sorbitol), ekstrakt słodowy (z jęczmienia), skrobia, serwatka w proszku (z mleka), sól, emulgatory (lecytyna sojowa, E 471), substancje spulchniające (E 503, E 500, E 450), aromat
6. NicNac’s Orzeszki ziemne w chrupiącej panierce
Składniki: orzeszki ziemne (49%), skrobia, olej palmowy, mąka pszenna, cukier, sól, tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, maltodekstryna, skrobia modyfikowana, serwatka w proszku z mleka, cebula w proszku, ser w proszku z, mleka, przyprawy, aromat (zawiera mleko, pszenicę, żyto), aromat dymu wędzarniczego, hydrolizowane białko sojowe, drożdże, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu.
7. Batoniki mleczne dla dzieci Hibbi Mlekoladki z nadzieniem o smaku jogurtowo-truskawkowym
Składniki: cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, shea, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kokosowy) częściowo utwardzony w zmiennych proporcjach, mleko w proszku odtłuszczone, tłuszcz kakaowy, serwatka w proszku (z mleka), miazga kakaowa, tłuszcz roślinny (palmowy, shea), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyny (z soi), E476), aromaty, barwnik: E120.
Co ciekawe konkurencyjny produkt – Kinder czekolada nie zawiera w składzie tłuszczów trans.
8. Pianka waniliowa Ryelands Chocolates mleczko waniliowe w czekoladzie
Składniki: cukier, czekolada (22%) [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny (olej palmowy, olej Shea kernel), emulgatory (lecytyny (z soi), polirycynooleinian poliglicerolu), aromat], częściowo utwardzony tłuszcz roślinny (palmowy, rzepakowy) [rafinowane oleje, tłuszcze roślinne ciekłe i utwardzone, woda, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat, barwnik (annato)], syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, białka jaj w proszku, substancja żelująca (agar), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, naturalny aromat waniliowy, substancja konserwująca (sorbinian potasu), stabilizator (inwertaza).
9. Gumiś Krem o smaku czekoladowym
Składniki: cukier, częściowo utwardzone tłuszcze roślinne palmowe, serwatka w proszku, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12% (8%), olej rzepakowy, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty.
Podsumowanie
Jak pokazała moja analiza – producenci żywności upychają tłuszcze trans do różnych produktów. Zazwyczaj te niekorzystne składniki występują pod postacią częściowo utwardzonego oleju palmowego. Dlaczego akurat ten olej? Bo jest najtańszy i wszechstronny. Znajdziemy go nie tylko w ciastkach, wafelkach czy krakersach, ale i w wyglądającym zdrowo serku do smarowania pieczywa. Co szczególnie niepokojące – tłuszcze trans ukryte są także w produktach dedykowanych dla dzieci. Warto czytać etykiety i wybierać produkty, w których nie ma szkodliwych dla zdrowia składników. Kwasy tłuszczowe trans to z całą pewnością tłuszcze niepożądane w zdrowej diecie. Działają one negatywnie na cały organizm, m.in. zwiększają poziom cholesterolu we krwi i ryzyko chorób serca. Aby obniżyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę korzystnie jest zmniejszyć spożycie tłuszczów trans do 1% zapotrzebowania kalorycznego.
Spodobał Ci się ten artykuł?
Polub mnie na Facebooku: