Domowa granola to świetny składnik zdrowego śniadania. Zrobienie domowej granoli jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Jeśli lubicie czekoladę to wybierzcie przepis na domową granolę o smaku czekoladowym. Dla zwolenników orzechów dobra będzie granola składająca się z migdałów, nasion dyni i słonecznika. Taka granola to świetny pomysł na śniadanie! Robiąc granolę w domu macie pewność, że nie ma w niej żadnych niezdrowych składników. Jeśli nie macie w domu oleju koksowego, to jako tłuszczu możecie użyć też oliwy z oliwek. Płatki owsiane można zastąpić płatkami orkiszowymi. Opcjonalnie możecie dodać też suszone owoce, ale pamiętajcie o tym, żeby zrobić to dopiero po wyjęciu granoli z piekarnika.
Domowa granola czekoladowa – przepis:
Składniki:
– 2 szklanki płatków owsianych
– pół szklanki orzechów (włoskich, laskowych, pekan, migdałów)
– pół szklanki nasion siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion dyni
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 szklanka rodzynek
– 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
– 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie suche składniki (poza rodzynkami i czekoladą) w dużej misce, dodajemy też kakao, cynamon i sól. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy i wlewamy całość do miski. Dokładnie łączymy suche składniki z mokrymi, po czym przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Uważajcie, żeby nie przypalić swojej granoli, więc lepiej sprawdzać od czasu do czasu, czy się nie przypala. Gotową granolę zostawiamy na blasze do przestygnięcia. Na samym końcu dodajemy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i rodzynki. Przekładamy całość do dużego słoika i gotowe!
Poniżej inna wersja domowej granoli, tym razem z większą ilością orzechów.
Domowa granola orzechowa – przepis:
Sposób przygotowania:
– 2 i pół szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
– pół szklanki migdałów
– pół szklanki nasion siemienia lnianego
– 1 szklanka nasion dyni
– 1 szklanka nasion słonecznika
– 1 szklanka rodzynek
– 3 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 3 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe i migdały kroimy na mniejsze kawałki – można je też lekko zblendować. Dodajemy pozostałe suche składniki (poza cynamonem) i dokładnie mieszamy. Następnie w garnku rozpuszczamy na małym ogniu miód i olej kokosowy, dodajemy cynamon i wlewamy całość do suchej mieszanki. Dokładnie łączymy suche składniki z mokrymi, po czym przekładamy wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki pieczemy ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. Po przestygnięciu granoli dodajemy do niej rodzynki. Gotowe!