Bounty w wersji fit – pyszne ciasto, którego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę! Jeśli lubicie batony Bounty, to ten przepis na pewno Wam się spodoba. Bounty w wersji fit zrobiłam w foremce na tartę – masę kokosową możecie jednak uformować w małe batoniki, tak aby można je było zabrać ze sobą w drogę. Ciasto jest cudownie kokosowe, a dzięki zawartości miodu delikatnie słodkie. Polecam!
Składniki:
- 1 puszka schłodzonego w lodówce mleka kokosowego, polecam takie
- 2,5 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 70 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe powinno być dobrze schłodzone – w tym celu wkładamy je na kilka godzin do lodówki. Następnie wlewamy mleko do miski i dodajemy do niego wiórki kokosowe i miód – całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na ciasto. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej – na garnek z wrzącą wodą ustawiamy szklaną miskę z czekoladą i mieszamy do rozpuszczenia. Do czekolady dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Polewę czekoladową wlewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe!
Więcej pomysłów na pyszne desery na moim Instagramie :-)