Uwielbiam owoce i zazwyczaj jem je w formie nieprzetworzonej. Maliny, borówki, truskawki – moim zdaniem najlepiej smakują jedzone bez dodatków. Banany lubię pod każdą postacią – owoców dodanych do owsianki, w koktajlu, w formie ciastek. Moim osobistym hitem lata są lody bananowe. Za każdym razem kiedy jem taki deser jestem pod wrażenie tego, że te lody składają się tylko z bananów!
Jak zrobić domowe lody bananowe?
Przepis na domowe lody bananowe:
Składniki (dwie duże porcje lub 4 mniejsze):
1 kg dojrzałych bananów
2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
W tym przepisie na lody bananowe bardzo ważne jest, aby wybrać bardzo dojrzałe banany – najlepiej takie, które mają już na skórce brązowe kropki. Owoce obieramy ze skórki, kroimy na ok 3 cm kawałki, przesypujemy do miski i wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Żeby banany nie ciemniały przykrywam je woreczkiem foliowym, aby zablokować dostęp powietrza. Następnego dnia wyjmujemy banany, wrzucamy do blendera i blendujemy na gładki krem – ja robię to przy pomocy tego blendera, więc zajmuje to dosłownie kilka sekund.
Możecie też użyć blendera ręcznego – wtedy należy po wyjęciu bananów z zamrażalnika zostawić je na około 20 minut, tak aby delikatnie się rozmroziły. Gotowe lody przekładamy do miseczek i polewamy łyżką płynnego oleju kokosowego. Całość wkładam na 5 – 10 minut do zamrażalnika. Zimne lody sprawią, że olej kokosowy zastygnie tworząc na deserze chrupiącą skorupkę – uwielbiam ten efekt!