Ciastka bananowe to bardzo prosty sposób na coś słodkiego. Są pyszne, bardzo słodkie i przede wszystkim zdrowe. Do ich przygotowania potrzeba niewiele składników, a pieczenie zajmuje chwilę. Polecam Wam te ciasteczka, bo to dobry pomysł na zdrowy deser.
Składniki:
2 duże banany
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
0,5 szklanki żurawiny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Banany wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy całość. Ja nie miałam w domu płatków owsianych błyskawicznych, wiec zmiksowałam w młynku płatki owsiane górskie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką małe porcje formując ciastka. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. Uważajcie, żeby ciasta nie przypaliły się! (moje są od spodu trochę za bardzo wypieczone, ale i tak są pyszne). Gotowe ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Ciastka są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz.
Z przepisu wychodzi 7 dużych ciastek. Ciastka idealnie sprawdzą się jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wystarczy spakować je w lunchnoxa.
Przeczytaj też:
Domowa chałwa sezamowa – zdrowe słodycze #2