Maj już za nami, więc pora na comiesięczne podsumowanie. Ten miesiąc upłynął mi przede wszystkim pod znakiem owoców i warzyw sezonowych. Były więc zupy z botwinki, tarta z rabarbarem i mnóstwo truskawek. W czerwcu zamierzam kontynuować ten sezonowy trend. Maj był też dla mnie czasem, w którym więcej odpoczywałam, ciesząc się pięknem natury. Udało mi się też, poza standardową aktywnością w ciągu dnia, pobiegać wczesnym rankiem. W ten sposób biegałam pierwszy raz i muszę przyznać, że taka forma biegania spodobała mi się! Przed nami lato, kiedy w ciągu dnia jest bardzo ciepło, planuję więc wykorzystywać chłodne poranki do aktywności. Problemem jest tylko to, że jestem typem sowy i późno kładę się spać, co często przekłada się na trudności z porannym wstawaniem.
W maju miałam okazję być w dwóch ciekawych miejscach – pierwszym z nich była Kuchnia Spotkań IKEA, która bardzo mi się spodobała. Drugim odkryciem w minionym miesiącu była restauracja Marconi w Hotelu Bristol w Warszawie. To miejsce urzekło mnie zarówno swoim wystrojem, jak i jedzeniem. Więcej na temat moich wrażeń z wizyty w tej restauracji znajdziecie na zomato. A jak wyglądał ten miesiąc na blogu? Zapraszam na moje podsumowanie najlepszych tekstów w tym miesiącu.
1. Osiem napojów, które są pełne cukru (choć nie wyglądają)
Postanowiłam sprawdzić, ile cukru zawierają różne napoje, które często na pierwszy rzut oka wcale nie wyglądają na wypełnione cukrem. Okazało się, że niektóre z napojów mają więcej cukrów na 100 ml, niż typowy słodzony napój gazowany, jakim jest Coca-Cola.
2. Domowe bounty w wersji fit
To ciasto kokosowe to absolutny hit. Robi się je dosłownie chwilę, a efekt jest wspaniały! Jeśli, tak jak ja, lubicie wszystko co kokosowe, to koniecznie zróbcie to ciasto.
3. Pieczone papryki z komosą ryżową i serem kozim
Danie wytrawne, które zaprezentowałam na blogu w maju to papryki wypełnione komosą i serem kozim. Komosa to produkt, który ostatnio często gości w mojej kuchni – uwielbiam ją za to, że jest bardzo uniwersalna.
4. Zakupy na bazarku
W tekście na temat zakupów na bazarku przekonywałam Was do tego, aby zaglądać na bazary w poszukiwaniu sezonowych warzyw i owoców. Obecnie odwiedzam swój bazarek głównie po to, aby kupować tam truskawki i młode ziemniaki.
5. Przepis na tarty truskawkowo-kokosowe
A jeśli już jesteśmy przy truskawkach – te tarty truskawkowe to doskonały pomysł na letni deser. Migdałowe ciasto połączone z kremem kokosowym i truskawkami daje niebiański efekt. W tekście przeczytacie też o Kuchni Spotkań IKEA.
6. Daktylowy test i najlepsze przepisy z daktylami
W mojej kuchni pojawił się nowy rodzaj daktyli – medjoul, postanowiłam więc porównać je z daktylami, które jadłam do tej pory. We wpisie przeczytacie o wrażeniach dotyczących 4 rodzajów testowanych przeze mnie daktyli.
7. Wiosenna zupa z botwinką
Dla mnie zupa z botwiną to wiosenne “must eat”. Uwielbiam buraki pod każdą postacią, a młode buraczki wraz listkami to jedne z moich ulubionych nowalijek.
8. Moja playlista do biegania
W maju podzieliłam się z Wami muzyką, którą zazwyczaj słucham podczas biegania. Lubię też od czasu do czasu biegać bez słuchawek i telefonu, ale muzyka to dodatkowa motywacja. Polecam tę playlistę!
9. Kulinarne inspiracje: smothie bowl
Na blogu chcę pokazywać nie tylko zdrowe posiłki i zdrowe zakupy, ale także inspirować Was w kwestii podawania jedzenia. Koktajle można pić w wysokiej szklance, ale równie dobrze sprawdzi się do tego miseczka – koktajl w formie smoothie bowl to świetny wybór na śniadanie.
10. Dwadzieścia pomysłów na zdrowe przekąski
Snacking, czyli jedzenie przekąsek, to coraz popularniejszy sposób odżywiania. Warto wybierać zdrowe przekąski, które mogą być wartościowym składnikiem naszej diety. Cykoria z serkiem, mini „pizze” z cukinii, pasta z awokado, prażone orzechy nerkowca i wiele innych… Jeśli jeszcze nie widzieliście 20 pomysłów na zdrowe przekąski, to zajrzyjcie do tego tekstu.