Zielone lub żółte koktajle to istna bomba witaminowa i doskonały pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia. Podstawowy przepis na koktajl to: słodkie owoce (np. banany), część zielona (np. szpinak), część płynna (np. mleko kokosowe) i zagęstnik – w tej roli świetnie sprawdza się awokado lub mango. Warto jednak uzupełniać koktajl o dodatkowe odżywcze składniki. W dzisiejszym wpisie przedstawię zdrowe dodatki do koktajl. Jak wzbogacić warzywno-owocowy koktajl, aby był jeszcze zdrowszy? Mam nadzieję, że kilka pozycji Was zaskoczy i zainspiruje.
10 super dodatków do koktajli
1. Nasiona chia
Nasiona chia to oskonały zagęstnik, który świetnie pasuje do koktajli. Kiedyś sądziłam, że trzeba moczyć nasiona chia przez całą noc w wodzie, aby nabrały one żelowej konsystencji. Teraz jednak wiem, że wystarczy wsypać dwie łyżki nasion do szklanki wypełnionej do połowy wodą, poczekać 10 minut i pudding z chia gotowy. W takiej formie dodaję nasiona chia do gotowego koktajlu i całość dokładnie mieszam. Te nasionka są dobrym źródłem białka, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
2. Kakao
Uwielbiam czekoladę, więc kiedy chcę stworzyć śniadanie o smaku czekoladowym, to po prostu do koktajlu z awokado dodaję 1 łyżkę ciemnego kakao. Ważne, aby kakao było naturalne i nie zawierało w sobie cukru – ja uwielbiam takie. Koktajl z kakao jest nie tylko przepyszny – dzięki temu, że kakao zawiera kofeinę możemy odczuć jego pobudzające działanie. Zamiast kakao w proszku możemy też użyć całych ziaren kakao (ja uwielbiam takie) – to świetne źródło błonnika.
3. Jagody goji
Nie przepadam za smakiem samych jagód goji, ale w koktajlu te owoce są niemal niewyczuwalne, więc czasem dodaję je do smoothie. Jagody goji to źrodło białka i witaminy A.
4. Herbata Matcha
Zielona herbata matcha to ostatnio jedna z moich ulubionych herbat. Matcha ma piękny kolor i bardzo podoba mi się jej delikatny smak. Z pewnością będę o niej pisać na blogu jeszcze nie raz. Tę herbatę możemy dodać także do koktajlu. Łyżeczkę matcha wsypujemy do kielicha blendera i blendujemy razem z resztą składników. Matchę przed dodaniem do koktajlu można przesypać przez sitko, aby nie było w niej grudek, ale jeśli macie mocny blender, to nie jest to konieczne.
Zaglądajcie też na mojego Instagrama – znajdziecie tam dużo pomysłów na koktajle i inne odżywcze posiłki :-)
5. Spirulina
Kolejny zielony dodatek do koktajlu, który wzbogaci go w cenne składniki odżywcze. Algi morskie to bogate źródła wapnia, więc warto dodawać je do posiłków. Spirulina nadaje koktajlom ładny zielony kolor, więc kiedy nie macie w domu szpinaku, to warto wzbogacić smoothie właśnie tym składnikiem.
6. Kurkuma
Tę mocnopomarańczową przyprawę również warto dodawać do koktajli. Zwykle używam kurkumy do wzbogacania żółtych koktajli – przepisy na moje ulubione żółte koktajle znajdziecie tutaj. Wystarczy jedna mała łyżeczka, aby koktajl nabrał mocy.
7. Siemię lniane
Te zdrowe nasiona pełne kwasów omega-3 to podstawowy składnik moich koktajli. Dodaję je niemal do każdego koktajlu, bo są niewyczuwalne, a koktajl od razu zyskuje na wartości odżywczej. Zamiennie można użyć też jednej łyżeczki oleju lnianego. Więcej na temat siemienia lnianego pisałam tutaj.
8. Cynamon
Cynamon to świetna przyprawa, które najbardziej pasuje do żółtych koktajli z jabłkiem lub bananami. Smoothie z dodatkiem cynamonu nabiera wspaniałego aromatu.
9. Wiórki kokosowe
Często wrzucam do koktajli łyżkę wiórek kokosowych – ten składnik przyjemnie zagęszcza smoothie i nadaje mu kokosowego smaku. Wiórki kokosowe są też naturalnie tłuste, więc dzięki takiemu składnikowi nasz organizm przyswoi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Zamiennie można użyć też łyżeczki oleju kokosowego. Warto pamiętać, aby wybierać wiórki kokosowe niesiarkowane, np. takie.
10. Zielony mrożony groszek
Do koktajli warto dodawać zielone składniki takie jak szpinak, jarmuż czy mieszanki sałat. Jeśli jednak chcecie urozmaicić swój koktajli i nadać mu obłędnego zielonego koloru, to dodajcie do niego zielony groszek. Warto używać groszku mrożonego lub świeżego, nigdy zaś tego z puszki, bo już sam kolor tego drugiego świadczy o tym, że nie ma w nim witamin.
Podsumowanie
Klasyczny koktajl złożony ze szpinaku, bananów i mleka migdałowego to wspaniała dawka witamin. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby w jednym posiłku spożyć jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Z tego powodu zachęcam Was do wzbogacania swoich koktajli powyższymi zdrowymi produkami. Koktajle przygotowuję w blenderze kielichowym – jeśli jesteście ciekawi, jaki blender poleacam, to zapraszam tutaj.