Dziś na blogu kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem przygotowałam pancakes dyniowe. Dynię uwielbiam za bajeczny żółty kolor, pyszny smak, wszechstronność i moc witamin. Lubię zarówno zupę krem z tego warzywa, jak i dynię podawaną na słodko. Te placuszki dyniowe połączone z syropem klonowym to świetny pomysł na śniadanie. Aby zrobienie takiego posiłku szło sprawniej, warto wcześniej przygotować puree z dyni. Jeśli chodzi o pozostałe składniki na pancakes, to przepis można lekko modyfikować. Ja użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale inna również może dobrze pasować. Mleko, które dodałam do tych pancakes, to napój ryżowy. Myślę, że pasować będzie też zwykle mleko, mleko bez laktozy, mleko sojowe. Słodzikiem tych placuszków jest u mnie ksylitol – zamiennie można użyć syropu klonowego lub miodu.
Jak zrobić puree z dyni?
Mus z dyni zrobiłam w bardzo prosty sposób. Umytą dynię (bez obierania skórki), pokroiłam na cztery części, usunęłam pestki i piekłam w 180 stopniach w piekarniku. Kiedy dynia była miękka (po około 20 min.), wyjęłam ją, przestudziłam, obrałam ze skórki i zblendowałam na mus. Tak przygotowane puree przechowuję w szklanym słoiku w lodówce.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to warzywo znane z zawartości dużej ilości beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który jest w organizmie przekształcany w witaminę A. Beta-karoten nadaje warzywom i owocom ich pomarańczową barwę. Spożywanie żywności bogatej w beta-karoten opóźnia starzenie się komórek ciała. Jedzenie dyni doskonale wpływa też na serce. Dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C dynia zwiększa też naszą odporność.
Składniki na 2-3 porcje:
1 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki ksylitolu/syroplu klonowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka mleka – u mnie ryżowe
6 łyżek domowego puree z dyni
2 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
1 jajko
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i sól, całość wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz mleko, dynię, stopione masło/olej i jajko. Następnie wmieszaj składniki mokre do miski ze składnikami suchymi. Masa na placuszki będzie dosyć gęsta. Smaż pancakes przez 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj posypane cynamonem i polane syropem klonowym.
Spodobał Ci się ten artykuł?
Polub mnie na Facebooku:
Przeczytaj też: Domowe rafaello w wersji fit