Snacking, czyli jedzenie przekąsek, to coraz popularniejszy sposób odżywiania. Obecnie wiele osób rezygnuje ze spożywania zalecanych 4-5 posiłków dziennie, zamiast tego wybierając częstsze jedzenie przekąsek. Przekąski mogą być zdrowym uzupełnieniem diety. Warto jednak wybierać takie snacki, które są nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Podczas konferencji na temat otyłości w Instytucie Żywności i Żywienia prof. Jadwiga Charzewska przedstawiała dane z których wynika, że rośnie liczba dzieci i młodzieży spożywających przekąski. Niestety często jadane przez dzieci i młodzież przekąski to produkty pełne soli, cukru i niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. – Przekąski są znaczną częścią diety dzieci i młodzieży, gdyż dostarczają od 20 do 30% całodziennej energii. Taka liczba kalorii stanowi nowy czynnik ryzyka rozwoju otyłości – mówiła prof. Charzewska. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać zdrowe przekąski, które mogą być wartościowym składnikiem naszej diety.
Przekąski, które przestawiam w dzisiejszy tekście świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie energii przed treningiem. Zdrowe przekąski to też doskonały wybór podczas domowych seansów filmowych. Proponowane przeze mnie przekąski dobrze sprawdzą się na diecie odchudzającej, bo mają mało kalorii. Część pomysłów nadaje się też do zabrania w drogę – wystarczy spakować je do pudełka. Jeśli szukacie ciekawych przekąsek na imprezę, to też znajdziecie tu coś dla siebie.
Przekąski idealne na imprezę:
1. Mini “pizze” z cukinii
Pizza to coś, co raczej nie kojarzy się zdrowo, ale w wersji z cukinią to naprawdę super przekąska. Cukinię myjemy i kroimy na 1 cm plastry. Na każdy z plasterków nakładamy trochę sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki z czosnkiem), a następnie mały kawałek sera (u mnie kozi w plastrach, ale może być bardzo cienko pokrojona gouda lub mozarella). Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika na około 20 minut.
2. Pomidorki koktajlowe z bazylią
Garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych łączymy w misce z 10 listkami świeżej bazylii i łyżką oliwy z oliwek. Całość delikatnie solimy i mieszamy. Pomidorki można też nadziać na wykałaczki – wtedy sprawdzą się idealnie w formie przekąski na imprezę. Opcjonalnie można do pomidorków dodać małe kulki mozzarelli.
3. Oliwki zielone i czarne wymieszane z czosnkiem
Wytrawna przekąska, która doskonale smakuje z domowym chlebem, ale jest też pyszna bez dodatków. Zielone i czarne oliwki wyjmujemy ze słoika, płuczemy, wsypujemy do miski. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę oliwy z oliwek. Oliwki nadziewamy na wykałaczki.
4. Cykoria i kremowy serek
Chrupiąca cykoria i kremowy serek to wspaniała przekąska. Ja używam kremowego sera koziego, ale dobrze sprawdzi się też kremowy serek kanapkowy typu philadelphia. Po prostu rozkładam cykorię tak, aby utworzyć łódeczki z jej liści. Następnie na każdej z nich kładę łyżeczkę sera i delikatnie solę i pieprzę.
5. Surowe papryki z sosem czosnkowym
Uwielbiam talerz kolorowych papryk, które chrupię maczając je wcześniej w sosie czosnkowym! Papryki kroimy na podłużne kawałki i układamy na talerzu. Przygotowujemy sos czosnkowy – do jogurtu naturalnego dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz – całość mieszamy.
6. Guacamole
Przekąska doskonała. O tym, jak zrobić pyszne guacamole pisałam Wam tutaj. Taka pasta świetnie smakuje z tostami z domowego chleba. Na imprezę warto dodać do tej przekąski np. długie włoskie paluszki chlebowe – grissini. Jako dodatek dobrze sprawdzi się też seler naciowy.
7. Sos tzatziki z marchewkami i selerem naciowym
Ten sos to dla mnie wspomnienie pysznej greckiej kuchni. Aby go przygotować wystarczy obrać i przekroić na pół jednego dużego ogórka i wyjąć z niego nasiona. Następnie ogórka ścieramy na tarce. Do 300 ml gęstego jogurtu (greckiego lub naturalnego) dodajemy przygotowanego ogórka, 3 rozgniecione ząbki czosnku i 1 łyżkę cytryny. Sos dobrze komponuje się z marchewkami pokrojonymi w słupki.
8. Seler naciowy i masło z orzechów nerkowca
Moje niedawne odkrycie to seler naciowy połączony z masłem z nerkowców. Łodygi selera naciowego myjemy i kroimy na dwie części. Łódeczki wypełniamy masłem orzechowym.
9. Orzechy włoskie i orzeszki ziemne
Świetne przekąski, które można podjadać bez wyrzutów sumienia. Warto jednak przez rozpoczęciem jedzenia odmierzyć niedużą porcję (ok. 20-30 gramów), tak aby nie jeść ich bezpośrednio z opakowania – ten sposób pozwoli kontrolować zjadane porcje.
10. Pomidory z fetą
Kilka pomidorów siekamy i mieszamy z sera feta i ulubionymi ziołami. Pomidory układamy na talerzu wyłożonym szpinakiem lub listkami bazylii. Całość skrapiamy oliwą z oliwek.
11. Marchewki i domowy hummus
Hummus w różnych smakach i marchewki to świetny pomysł na pyszne domowe przekąski. Przepis na hummus znajdziecie tutaj. Aby otrzymać wersje smakowe hummusu wystarczy do gotowej wersji klasycznej hummusu dodać buraka lub pieczone papryki i całość zblendować na gładki krem.
12. Banany w czekoladzie
Kilka kawałków gorzkiej czekolady rozpuść w małym garnku. Dwa dojrzałe banany pokrój na części, a następnie zanurzaj je w czekoladzie.
13. Jogurt naturalny z syropem klonowym
Do małego kubeczka jogurtu dodaj 1 łyżeczkę syropu klonowego (dobrze sprawdzi się też płynny miód) i 1 łyżeczkę cynamonu – całość dokładnie wymieszaj.
14. Jabłko plus masło orzechowe
Jedno jabłko pokrój na ósemki – na każdą z części nałóż odrobinę masła orzechowego. Zamiast jabłka można użyć też gruszki lub banana – dla mnie te wszystkie owoce w połączeniu z masłem orzechowym smakują doskonale!
15. Ciemna czekolada
Dwa kawałki ciemnej czekolady to świetna przekąska. Warto wybierać ciemną czekoladę z jak największą zawartością kakao.
16. Pieczone jabłko
Usuń gniazdo nasienne z jednego jabłka, a następnie wlej tam jedną łyżeczkę miodu i odrobinę cynamonu. Całość zapiekaj w piekarniku, aż jabłko będzie delikatnie opieczone.
17. Serek wiejski z owocami
Serek wiejski w wersji na słodko to także dobra przekąska – najlepiej smakuje z owocami sezonowymi takimi jak truskawki, borówki czy maliny.
18. Prażone orzechy nerkowca
Przekąska idealna w swej prostocie. Po uprażeniu orzechy nerkowca nabierają cudownego aromatu, są bardziej chrupiące i smakują tak, że nie można im się oprzeć. Do nagrzanego do 200C piekarnika wkładam papier do pieczenia, na którym układam garść orzechów nerkowca. Włączam termoobieg i prażę przez około 15 minut, aż orzechy staną się delikatnie brązowe.
19. Ciecierzyca
Ciecierzycę wykorzystuję nie tylko do zrobienia pysznego hummusu. Czasem część ugotowanej ciecierzycy jem w formie przekąski. Ciecierzycę przed gotowaniem należy namoczyć na noc w wodzie. Następnie odlewamy wodę, wsypujemy ciecierzycę do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około godziny do miękkości.
Przekąski na słodko:
20. Rodzynki i daktyle
Od czasu do czasu można jeść rodzynki i daktyle w formie przekąski – pamiętajmy jednak, żeby uważać z ich ilością z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych w tych owocach.
21. Trufle kakaowe i koksowe
Wspaniałe słodycze, które świetnie sprawdzą się podczas imprezy lub wieczoru filmowego. Przepisy na trufle znajdziecie poniżej:
Podsumowanie
Mam nadzieję, że po tym wpisie nie będziecie już mieć trudności z przygotowaniem zdrowych przekąsek. Jeśli znacie inne ciekawe przepisy na proste i szybkie do zrobienia przekąski, to podzielcie się nimi w komentarzach.
Inne pomysły na zdrowe przekąski znajdziecie na moim Instagramie – klik :-)
Spodobał Ci się ten artykuł?
Polub mnie na Facebooku: