Zielona owsianka bez dodatku cukru? W dzisiejszym wpisie zaprezentuję wspaniałą wersję owsianki, która ostatnio jest jednym z moich ulubionych śniadań. I choć owsianka z herbatą matcha brzmi zaskakująco, to takie połączenie jest naprawdę pyszne. Jeśli znudziły się Wam klasyczne owsianki, to ta wersja będzie ciekawą odmianą. Jak na nowo zakochać się w owsiance? Wystarczy dodać do niej nietypowe składniki :-) Przepis poniżej.
Zielona owsianka z matcha i masłem orzechowym
Składniki na 1 porcję:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka kokosowego (dodałam 1 zamrożoną kostkę mleka – mój sposób tutaj)
- 1 łyżeczka herbaty matcha (np. takiej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła orzechowego (użyłam domowego masła orzechowego)
- 1 duże jabłko
- garść rodzynek – opcjonalnie
- garść płatków migdałowych – opcjonalnie
- 1 łyżka syropu klonowego – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Płatki wsypuję do garnka, zalewam wodą, dodaję kostkę mleka kokosowego i szczyptę soli. Całość gotuję przez kilka minut do momentu, aż składniki się połączą, a płatki zmiękną. W tym czasie przygotowuje dodatek w postaci herbaty matcha. Do szklanki wsypuję 1 łyżeczkę herbaty i zalewam odrobiną wody o temp. ok 80 st. C (ok 1/5 szklanki). Herbatę mieszam z wodą przy użyciu spieniacza do kawy – w tym celu można użyć też miotełki chasen (takiej jak tutaj). Do delikatnie przestudzonej owsianki dodaję przygotowaną herbatę matcha i całość dokładnie mieszam. Owsiankę przekładam do miski i dodaję masło orzechowe, które pod wpływem ciepła cudownie się rozpuszcza. Następnie obieram jabłko, kroję na kawałki i wrzucam do blendera na kilka sekund. Posiekane jabłko układam na owsiance, dodaję cynamon, płatki migdałowe, rodzynki i syrop klonowy.
Ciekawostka na koniec: Jakiś czas temu pisałam Wam o cynamonie i o tym, że najczęściej używam cynamonu pochodzącego z Cejlonu. Ta odmiana cynamonu ma bardziej subtelny smak niż cynamon chiński (odmiana Cassia). Przy okazji tamtego wpisu wspomniałem o tym, że dla mnie różnica pomiędzy cynamonem chińskim a cejlońskim nie jest mocno wyczuwalna. Jednak kiedy po kilku miesiącach używania cynamonu cejlońskiego wróciłam do tej łatwo dostępnej odmiany Cassia, to naprawdę poczułam różnicę. Cynamon cejloński jest według mnie dużo lepszy w smaku niż cynamon chiński, dlatego polecam Wam ten rodzaj cynamonu – jest bardzo wydajny i ma świetny smak.
Lebensbaum Cynamon cejloński mielony bio
Skład: ekologiczny cynamon cejloński mielony 100%
Cena: ok 10 zł za 50 g
Dostępność: sklepy internetowe (link)