AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy
  • Słodycze bez cukru

Brownie z truskawkami w wersji bez cukru

  • agataberry
  • 22 czerwca, 2016
  • 18 komentarzy
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

Czekolada w połączeniu z truskawkami to połączenie doskonałe. Uwielbiam ciasta typu brownie – w tym przepisie mocno kakaowy smak zestawiłam z orzeźwiającymi owocami – smakuje wspaniale! Ciasto opisałam jako “bez cukru”, bo nie dodałam do niego zwykłego cukru stołowego. Warto jednak mieć na uwadze, że słodzikiem tego brownie są świeże daktyle, czyli owoce o dużej zwartości cukrów naturalnych. Ja użyłam świeżych daktyli Medjoul, ale równie dobrze będą pasować suszone owoce. Daktyle w połączeniu z czekoladą, kakao i olejem koksowym tworzą ciasto bardzo słodkie, zwarte i cudownie kakaowe. Mimo dosyć dużej kaloryczności, którą ma to brownie (jak to brownie), jadłam je bez wyrzutów sumienia w ramach mojego cheat meal :-) Ciasto piekłam w foremce 10×30 cm.

brownie z truskawkami

Składniki (przepis na 8 kawałków):

1 tabliczka gorzkiej czekolady (ja użyłam takiej z 85% kakao)
1/3 szklanki oleju
100 g daktyli – dałam 5 dużych świeżych daktyli
2 jajka
100 g mąki orkiszowej
2 łyżki dobrego kakao
10 dużych truskawek

Sposób przygotowania

Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić na 10 minut do czasu aż zmiękną. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (szklana miska umieszczona na garnku z gotującą się wodą), do rozpuszczonej czekolady dodać olej i odstawić do przestygnięcia. Odlać wodę z daktyli i zmiksować je na mus (użyłam blendera ręcznego). Dwa jajka ubić w misce na puszystą masę. Do jajek dodać zmielone daktyle i całość wymieszać. Mąkę przesiać i połączyć z kakao, następnie wsypać ją do miski z jajkami, wymieszać. Na koniec do masy dodać czekoladę połączoną z olejem i dokładnie połączyć składniki. Foremkę na ciasto posmarować łyżką oleju, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Na wierzch ciasta ułożyć pokrojone na połówki truskawki. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku około 25 minut. Uważajcie, aby ciasta za bardzo nie wypiec, bo idealne brownie jest wilgotne w środku.

 

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Podobne tematy
  • bez cukru
  • brownie z truskawkami
  • daktyle Medjoul
  • fit brownie
  • owoce
  • truskawki
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Przepisy

Zupa krem z pomidorów – najlepsza

  • agataberry
  • 18 czerwca, 2016
View Post
Next Article
  • Styl życia
  • Zdrowie

Superfoods – moje nowe odkrycia plus relacja z warsztatów

  • agataberry
  • 26 czerwca, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.