Zdrowy przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej musiał znaleźć się na moim blogu. Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym to ciekawa propozycja na śniadanie. Jest bardzo sycący, ma kremową konsystencję i smakuje doskonale. Wczoraj po trzech godzinach od zjedzenia takiego śniadania poszłam biegać i nadal miałam mnóstwo siły. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki gorącej wody
0,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam mleka z puszki)
1 łyżeczka miodu
1 banan (lub inne owoce sezonowe, np. borówki)
garść bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina)
cynamon lub kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę i wymieszać ją z mlekiem kokosowym. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i prażyć przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać wodę z mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 20 min, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo miękka. Kiedy kasza jest już ugotowana dodajemy do niej łyżkę miodu i całość blendujemy na gładki krem. Kasza powinna mieć konsystencję budyniu – wtedy smakuje najlepiej. Gotową kremową masę przekładamy do miski, układamy na wierzchu ulubione owoce (u mnie banan), bakalie i całość posypujemy kakao. Gotowe!
Koniecznie wypróbujcie też ten przepis na śniadanie, które smakuje jak deser – kasza jaglana w kolejnej pysznej odsłonie!