Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Przepisy

Zdrowe śniadanie, które smakuje jak deser

Luty 20, 2017

Zjedzenie tabliczki czekolady na śniadanie nie wydaje się zdrowym rozwiązaniem. Jeśli jednak lubicie słodkie śniadania, a przy tym nie chcecie mieć wyrzutów sumienia po ich zjedzeniu, to moja propozycja powinna Was zainteresować. Poniżej przepis na czekoladowy budyń z kaszy jaglanej! Jaglanka w takiej wersji smakuje jak najprawdziwszy deser, a przy okazji jest pełna składników odżywczych. Jedząc ten deser, aż trudno uwierzyć, że zawiera on w sobie tyle zdrowych składników – budyń smakuje jak typowy słodki cheat meal. Jak zrobić śniadanie, które smakuje jak deser? Przepis poniżej.

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem

Składniki na jedną porcję

    • 5 łyżek kaszy jaglanej
    • 1,5-2 szklanki domowego mleka kokosowego
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka syropu z agawy/zamiennie 1 łyżka miodu lub ksylitolu
    • 3 ziarna kakao, np. takie
    • 1 łyżka kakao bez cukru (u mnie Decomoreno)
    • 1 łyżka masła orzechowego
    • garść płatków migdałowych
    • 1 duże jabłko

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypuję do małego garnka i prażę przez około 5 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat dodaję do niej mleko kokosowe. Gotuję całość na małym ogniu do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą płynną część – zajmuje to około 15-20 min. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładam do blendera, dodaję syrop z agawy, ziarna kakao, cynamon i łyżkę dobrej jakości kakao. Następnie blenduję wszystko na gładki krem. Gotowy budyń przekładam do miski, dodaję starte na tarce jabłko, masło orzechowe i płatki migdałów. Całość posypuję cynamonem i gotowe!

Podsumowanie

Takie śniadanie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. To pełnowartościowy posiłek, który zawiera w sobie cenne zboża (kasza jaglana), pełne witamin owoce (jabłko), tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (masło orzechowe) oraz białko (płatki migdałowe). Warto pamiętać o tym, że dobre śniadanie nie powinno zawierać zbyt dużo cukrów prostych – dlatego w moim przepisie jest tylko jedna łyżka syropu z agawy. Inną wersję budyniu z kaszy jaglanej znajdziecie we wpisie cynamonowy budyń z kaszy jaglanej.