AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy

Zdrowe śniadanie, które smakuje jak deser

  • agataberry
  • 20 lutego, 2017
  • 16 komentarzy
  • 2 minute read
Total
6
Shares
5
0
1

Zjedzenie tabliczki czekolady na śniadanie nie wydaje się zdrowym rozwiązaniem. Jeśli jednak lubicie słodkie śniadania, a przy tym nie chcecie mieć wyrzutów sumienia po ich zjedzeniu, to moja propozycja powinna Was zainteresować. Poniżej przepis na czekoladowy budyń z kaszy jaglanej! Jaglanka w takiej wersji smakuje jak najprawdziwszy deser, a przy okazji jest pełna składników odżywczych. Jedząc ten deser, aż trudno uwierzyć, że zawiera on w sobie tyle zdrowych składników – budyń smakuje jak typowy słodki cheat meal. Jak zrobić śniadanie, które smakuje jak deser? Przepis poniżej.

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem

Składniki na jedną porcję

    • 5 łyżek kaszy jaglanej
    • 1,5-2 szklanki domowego mleka kokosowego
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżka syropu z agawy/zamiennie 1 łyżka miodu lub ksylitolu
    • 3 ziarna kakao, np. takie
    • 1 łyżka kakao bez cukru (u mnie Decomoreno)
    • 1 łyżka masła orzechowego
    • garść płatków migdałowych
    • 1 duże jabłko

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypuję do małego garnka i prażę przez około 5 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy kasza zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat dodaję do niej mleko kokosowe. Gotuję całość na małym ogniu do momentu, aż kasza będzie miękka i wchłonie całą płynną część – zajmuje to około 15-20 min. Ugotowaną kaszę jaglaną przekładam do blendera, dodaję syrop z agawy, ziarna kakao, cynamon i łyżkę dobrej jakości kakao. Następnie blenduję wszystko na gładki krem. Gotowy budyń przekładam do miski, dodaję starte na tarce jabłko, masło orzechowe i płatki migdałów. Całość posypuję cynamonem i gotowe!

Podsumowanie

Takie śniadanie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. To pełnowartościowy posiłek, który zawiera w sobie cenne zboża (kasza jaglana), pełne witamin owoce (jabłko), tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (masło orzechowe) oraz białko (płatki migdałowe). Warto pamiętać o tym, że dobre śniadanie nie powinno zawierać zbyt dużo cukrów prostych – dlatego w moim przepisie jest tylko jedna łyżka syropu z agawy. Inną wersję budyniu z kaszy jaglanej znajdziecie we wpisie cynamonowy budyń z kaszy jaglanej.

 

A jeśli na śniadanie wolicie klasyczne smaki, to bardzo polecam Wam wpis o tym jak zrobić omlet owsiany na słodko – jest pyszny!

Total
6
Shares
Share 5
Tweet 0
Pin it 1
Podobne tematy
  • budyń z kaszy jaglanej
  • czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
  • kakao
  • Kasza jaglana
  • pomysł na śniadanie
  • śniadanie
  • zdrowe śniadanie
  • ziarna kakao
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Zdrowie

Co się kryje w chlebie? Przeczytaj, jak wybierać dobre pieczywo

  • agataberry
  • 15 lutego, 2017
View Post
Next Article
  • Zdrowie

Jak jeść więcej warzyw i owoców? Moje sposoby

  • agataberry
  • 22 lutego, 2017
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Sałatka zdrowia + mój przepis na zakwas z buraków

  • agataberry
  • 18 stycznia, 2021
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.