Uwielbiam zapach gorącej czekolady! Dziś jednak nie napiszę o tym, jak zrobić gorącą czekoladę, a przedstawię Wam przepis na domową czekoladę z bakaliami. Określenie “domowa” jest tu trochę na wyrost, bo czekoladę trzeba kupić w sklepie. Chodzi o to, że w domu połączymy ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. W ten sposób z prostej czekolady gorzkiej otrzymamy doskonałą czekoladę bakaliową lub smakową. Przygotowanie takiej czekolady zajmuje dosłownie chwilę. To ciekawa propozycja dla wszystkich smakoszy ciemnej czekolady, a także dla osób, które szukają zdrowych słodyczy. Sklepowe czekolady smakowe zawierają mnóstwo niepotrzebnych składników. Przygotowując domową czekoladę z bakaliami mamy pewność, że znajdą się w niej tylko zdrowe dodatki.
Aby czekolada miała dobry smak niezwykle ważne jest kupienie dobrej gorzkiej czekolady. Ja uwielbiam J.D. Gross z Lidla z 60% zawartością kakao. Możecie też użyć dowolnej gorzkiej czekolady, która Wam smakuje. A jeśli nie podoba się Wam smak gorzkiej czekolady, to zachęcam Was do spróbowania jej w takiej właśnie wersji. Dzięki dodatkom, a także nietypowemu kształtowi, taka czekolada smakuje naprawdę inaczej niż zwykła gorzka czekolada w kostkach. Cieniutkie plastry pysznej ciemnej czekolady z zatopionymi w nich orzechami, rodzynkami, płatkami kokosowymi… Pycha!
Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj macie pełną dowolność – możecie użyć orzechów, rodzynek, żurawiny, wiórków koksowych czy innych suszonych owoców. Ja jedną część rozpuszczonej czekolady posypałam płatkami chili. Tę przyprawę możecie też oddać do czekolady w czasie rozpuszczania jej w kąpieli wodnej, wtedy nabierze ona intensywnego pikantnego smaku. Do domowej czekolady można też dodać cynamon lub trochę pieprzu.
Jak zrobić domową czekoladę z bakaliami?
Składniki:
1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (najlepiej z min. 60% kakao)
ulubione bakalie
Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna: do małego garnka wlewamy trochę gorącej wody, ustawiamy garnek na wolnym ogniu, kładziemy na nim szklaną miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę do płaskiego naczynia. Ja nie miałam nic takiego w domu, więc cienką warstwę czekolady rozsmarowałam na folii aluminiowej. Posypujemy czekoladę bakaliami i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Kiedy czekolada będzie twarda, kroimy ją nożem lub łamiemy na kawałki. Gotowe!