AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
FANPAGE
AGATA BERRY

Najpopularniejszy blog o zdrowiu w Polsce

AGATA BERRY
  • Zdrowie
  • Uroda
  • Styl życia
  • Parenting
  • Fit przepisy
  • Jak robić soki?
71K
21K
  • Przepisy

Domowa czekolada z bakaliami

  • agataberry
  • 11 stycznia, 2016
  • 4 komentarze
  • 2 minute read
Total
1
Shares
1
0
0

Uwielbiam zapach gorącej czekolady! Dziś jednak nie napiszę o tym, jak zrobić gorącą czekoladę, a przedstawię Wam przepis na domową czekoladę z bakaliami. Określenie “domowa” jest tu trochę na wyrost, bo czekoladę trzeba kupić w sklepie. Chodzi o to, że w domu połączymy ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. W ten sposób z prostej czekolady gorzkiej otrzymamy doskonałą czekoladę bakaliową lub smakową. Przygotowanie takiej czekolady zajmuje dosłownie chwilę. To ciekawa propozycja dla wszystkich smakoszy ciemnej czekolady, a także dla osób, które szukają zdrowych słodyczy. Sklepowe czekolady smakowe zawierają mnóstwo niepotrzebnych składników. Przygotowując domową czekoladę z bakaliami mamy pewność, że znajdą się w niej tylko zdrowe dodatki.

Aby czekolada miała dobry smak niezwykle ważne jest kupienie dobrej gorzkiej czekolady. Ja uwielbiam J.D. Gross z Lidla z 60% zawartością kakao. Możecie też użyć dowolnej gorzkiej czekolady, która Wam smakuje. A jeśli nie podoba się Wam smak gorzkiej czekolady, to zachęcam Was do spróbowania jej w takiej właśnie wersji. Dzięki dodatkom, a także nietypowemu kształtowi, taka czekolada smakuje naprawdę inaczej niż zwykła gorzka czekolada w kostkach. Cieniutkie plastry pysznej ciemnej czekolady z zatopionymi w nich orzechami, rodzynkami, płatkami kokosowymi… Pycha!

Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj macie pełną dowolność – możecie użyć orzechów, rodzynek, żurawiny, wiórków koksowych czy innych suszonych owoców. Ja jedną część rozpuszczonej czekolady posypałam płatkami chili. Tę przyprawę możecie też oddać do czekolady w czasie rozpuszczania jej w kąpieli wodnej, wtedy nabierze ona intensywnego pikantnego smaku. Do domowej czekolady można też dodać cynamon lub trochę pieprzu.

Jak zrobić domową czekoladę z bakaliami?

Składniki:

1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (najlepiej z min. 60% kakao)
ulubione bakalie

Sposób przygotowania:

domowa czekolada
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna: do małego garnka wlewamy trochę gorącej wody, ustawiamy garnek na wolnym ogniu, kładziemy na nim szklaną miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę do płaskiego naczynia. Ja nie miałam nic takiego w domu, więc cienką warstwę czekolady rozsmarowałam na folii aluminiowej. Posypujemy czekoladę bakaliami i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Kiedy czekolada będzie twarda, kroimy ją nożem lub łamiemy na kawałki. Gotowe!

 

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Podobne tematy
  • bakalie
  • chili
  • czekolada
  • gorzka czekolada
  • kakao
  • kąpiel wodna
  • orzechy
  • owoce suszone
  • zdrowe słodycze
agataberry

Nazywam się Agata Puk i pokazuję jak żyć zdrowo z przyjemnością! Wierzę, że ten blog może inspirować Was do zdrowych wyborów.

Previous Article
  • Porady
  • Zdrowie

Co niszczy witaminy i w jaki sposób minimalizować straty witamin?

  • agataberry
  • 9 stycznia, 2016
View Post
Next Article
  • Zdrowie

Błonnik – dlaczego warto go jeść?

  • agataberry
  • 13 stycznia, 2016
View Post
Podobne wpisy
View Post
  • Przepisy

Moje ulubione jesienno-zimowe napoje

  • agataberry
  • 24 listopada, 2020
View Post
  • Przepisy

Najszybszy przepis na zielony koktajl

  • agataberry
  • 7 sierpnia, 2020
View Post
  • Przepisy

Przepis na wegańskie gofry bananowe

  • agataberry
  • 28 maja, 2020
© 2015-2020 AGATABERRY by Agata Puk. All rights reserved
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Regulamin sklepu
  • Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.