W ubiegłym tygodniu prezentowałam Wam mój ulubiony mocno czekoladowy pudding. Tym razem zamieszczam przepis na prosty pudding migdałowy z wanilią. Niektórzy twierdzą, że ten deser jest nawet lepszy od czekoladowej wersji, ale moje serce nadal należy do puddingu z kakao. Niemniej pudding waniliowy również bardzo mi smakował i szczerze go polecam.
Składniki na dwie małe porcje lub jedną dużą:
1 szklanka (350 ml) mleka migdałowego (użyłam domowego mleka migdałowego z tego przepisu)
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 łyżek syropu z daktyli lub 5 dużych daktyli
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej połowę mleka migdałowego, dodaj syrop daktylowy lub drobno pokrojone daktyle i wanilię. Mieszając gotuj na wolnym ogniu i doprowadź do wrzenia. W szklance połącz mąkę z pozostałym mlekiem. Jeśli użyłeś daktyli zblenduj je w garnku, tak aby pudding był kremowy. Potem przelej mąkę wraz z mlekiem do garnka cały czas mieszając. Gotuj około 5-7 minut do czasu aż pudding zgęstnieje. Przelej do salaterek i gotowe! Pudding waniliowy można zrobić też na mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym. Świetnie smakuje w wersji na ciepło posypany migdałami, rodzynkami i odrobiną kakao.
Na zdjęciu 1 duża porcja puddingu. Smacznego!
Zobacz też:
Trufle kakaowe bez cukru – zdrowe słodycze #1
Domowa chałwa sezamowa – zdrowe słodycze #2