Gęsty, kremowy, słodki, mocno czekoladowy – taki właśnie jest ten pudding. W dzisiejszym tekście mój prosty przepis na zdrową wersję pysznego kremu czekoladowego. Ten pudding najlepiej smakuje w połączeniu z bananami. Dzięki zawartości daktyli jest naturalnie słodki. Ja dodałam świeże daktyle, ale można też użyć suszonych owoców. Jeśli dodajecie suszone daktyle to najlepiej wcześniej zalać je na 15 min. wrzątkiem, tak aby zmiękły.
Jak zrobić domowy pudding czekoladowy?
Składniki na 2 porcje:
2 łyżki dobrej jakości kakao
5 dużych daktyli
1 szklanka (350 ml) mleka kokosowego (użyłam domowego mleka kokosowego z tego przepisu)
2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej połowę mleka kokosowego, dodaj drobno pokrojone daktyle i kakao. Mieszając gotuj na wolnym ogniu i doprowadź do wrzenia. W szklance połącz mąkę z pozostałym mlekiem. Następnie zblenduj daktyle, kakao i mleko w garnku, tak aby pudding miał gładką konsystencję. Potem przelej zawartość szklanki do garnka cały czas mieszając. Gotuj około 5-7 minut do czasu aż pudding zgęstnieje. Przelej do salaterek i gotowe! Pudding czekoladowy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i wersji schłodzonej. Tuż przed podaniem dodaj banany, wiórki kokosowe lub pieczone migdały.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis?
Polub mnie na Facebooku:
Zobacz też:
Trufle kakaowe bez cukru – zdrowe słodycze #1