Nasz organizm potrzebuje do życia odpowiedniej ilości żelaza. Niedobór tego pierwiastka w organizmie prowadzi do niedokrwistości. Żelazo występujące w naszej diecie jest przyswajane średnio w 10%. Lepiej przyswajamy żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych niż to pochodzące z produktów roślinnych.
Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza!
Komponując posiłki korzystnie jest łączyć produkty zawierające duże dawki żelaza z tymi zawierającymi witaminę C. Proste, prawda? Dzięki witaminie C żelazo będzie lepiej przyswajane.
Dużo witaminy C znajdziemy w tych produktach:
Warzywa: zielona i czerwona papryczka chili, papryka czerwona, natka pietruszki, brokuł, brukselka, kalafior, pomidory, sok pomidorowy, ziemniaki, szpinak, czosnek, jarmuż
Owoce: czarna porzeczka, kiwi, czerwona porzeczka, truskawki, pomarańcze, cytryny, ananasy, maliny, grejpfruty
Dużo żelaza znajdziemy w tych produktach:
Produkty zwierzęce: wołowina, jagnięcina, owoce morza, wątróbka z kurczaka
Produkty roślinne: pestki dyni, orzechy (nerkowce, orzechy laskowe, migdały, orzechy ziemne), buraki, soczewica, soja, fasola, groch, ciecierzyca, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ciemna czekolada, kakao, siemię lniane, słonecznik, produkty pełnoziarniste, sezam, tofu, komosa ryżowa (quinoa), płatki owsiane
Produkty z dużą dawką żelaza i witaminy C: brukselka, brokuł, jarmuż, natka pietruszki.
Korzystne połączenia, dzięki którym zwiększysz przyswajalność żelaza – przykłady:
1. Posypuj zupy warzywne (brokułowe, pomidorowe, kalafiorowe, ziemniaczane) pestkami dyni, słonecznika i natką pietruszki
Brokuły (witamina C) warto posypać pestkami dyni (żelazo)
Zupa kalafiorowa, pietruszka (witamina C) i ziarna słonecznika (żelazo)
2. Warzywa i kasze (jaglane, gryczane, jęczmienne) posypuj natką pietruszki
Kasza gryczana (żelazo) posypana natką pietruszki (witamina C)
3. Do sałatek dodawaj produkty z żelazem i witaminą C
Soczewica (żelazo) połączona w sałatce z papryką (witamina C);
Buraki (żelazo) połączone w sałatce z natką pietruszki (witamina C)
Ciecierzyca (żelazo) z czosnkiem i sokiem z cytryny (witamina C)- to główne składniki hummusu :-)
4. Do kaszy jaglanej dodawaj orzechy, sezam, maliny, pomarańcze
Kasza jaglana (żelazo) z malinami, pomarańczami (witamina C) i orzechami (żelazo)
5. Dodawaj do kanapek z pieczywa pełnoziarnistego pomidory i/lub paprykę
Kanapka z chleba pełnoziarnistego (żelazo) z pomidorem i natką pietruszki (witamina C)
6. Do koktajli owocowych dodawaj siemię lniane, zmielone ziarna słonecznika, mielony sezam, szpinak
Dobre połaczenie: koktajl z bananem, pomarańczą (witamina C) i zmielonym siemieniem lnianym (żelazo)
7. Do owsianek (żelazo) dodawaj pomarańcze (witamina C) i posypuj sezamem (żelazo)
Spodobał Ci się ten artykuł?
Polub mnie na Facebooku:
Przeczytaj też: 10 faktów o tłuszczach, które warto znać